Maar liefst 10% van alle valpartijen onder ouderen vindt plaats in de badkamer. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Met zeep en water wordt deze ruimte vaak zeer glad. Tel daarbij op dat de balans en flexibiliteit vaak wat minder wordt op oudere leeftijd. Daarmee wordt de badkamer tot een wat meer risicovolle plek naarmate u ouder wordt. Veel mensen verbouwen daarom hun complete badkamer. Maar dat is niet direct nodig. Met een paar kleine handige aanpassingen kunt u ook prima uit de voeten. En naast aanpassingen is ook preventie zeer belangrijk. In deze blog zetten we alles even overzichtelijk voor u op een rij.
Antislip verf of -tegels
Een groot deel van alle valpartijen wordt veroorzaakt door de gladde vloer en op blote voeten lopen. Vaak valt u in de badkamer ook harder en zijn de gevolgen dus groter. Om die reden is het een goed idee om de tegels wat stroever te maken. Ook een ander soort zeep kan een oplossing zijn. Voor uw tegels kunt u kiezen tussen een antislip coating of antisliptegels.
Bij de antislipcoating wordt een verflaag aangebracht op uw huidige tegels. Zo zijn deze veel minder glad. Antisliptegels worden tussen de bestaande tegels in geplaatst. Deze tegels hebben een ruw oppervlak. Nadeel is wel dat de bestaande tegels eruit gehakt moeten worden. Plaats geen antislipkleedjes in de badkamer. Vaak laten deze los en valt u alsnog. Kies bij voorkeur voor een woning met een badkamer en inloopdouche zonder drempels.
Handgrepen
Handgrepen of beugels bij de douche of het toilet zijn een goede budgetoptie. Voor een kleine investering koopt u er een paar online. Plaats ze op de juiste hoogte zodat u eenvoudig kunt gaan zitten of een steuntje vindt wanneer u uw voeten wast. Voor het toilet kunt u een speciale toiletset kopen. Ook zijn er speciale hogere toiletten te koop waar u gemakkelijk op kunt gaan zitten. Koop liever geen handgrepen met zuignappen. De goedkopere varianten daarvan laten vaak alsnog los.
Zittend douchen
Wanneer u wat ouder bent, dan is lang staan soms vermoeiend. Ook dit kan een reden zijn voor een valpartij. De ruimte is vaak beperkt in de douche en in combinatie met warmte, kou, zeep en water kan er dan sneller een ongeluk plaatsvinden. Plaats daarom een stoel die volledig van kunststof gemaakt is of een speciale douchestoel in de douche. Zo weet u zeker dat u veilig doucht! Een zeer uitgebreid assortiment met speciaal sanitair vindt u bij www.douche-concurrent.nl.
Geen kleedjes!!
Veel valpartijen worden veroorzaakt door losse kleedjes in de badkamer. Haal deze dus allemaal weg, ook het kleedje op de wc. Los van struikelgevaar verschuiven ze ook met als gevolg dat u sneller valt. Wilt u toch per se een kleed in de badkamer? Plaats er dan een gaasachtig rubberen ondertapijt onder. Zo blijft het kleed goed op zijn plek.
Bad: liever niet gebruiken
Lekker badderen is natuurlijk heerlijk. Maar wanneer u minder stabiel bent of mobiliteitsproblemen heeft dan kunt u het bad beter niet gebruiken. Een bad is sowieso lastig om in en uit te stappen en bovendien zeer glad. Bovendien zijn een badlift of instapbad ook vrij kostbare opties die niet worden vergoed. Wilt u nog een keer lekker baden? Dan kunt u beter af en toe naar de sauna gaan.