Bij een nieuwe levensfase hoort vaak ook een nieuwe woonvorm. Op latere leeftijd zijn we nu eenmaal niet meer zo mobiel als vroeger. Ook is het soms prettig om in een omgeving te wonen waar er aanspraak is en meer aandacht voor elkaar. Een veilig gevoel is beslist ook een voorwaarde om comfortabel te wonen als senior. Hieronder staan een aantal woonvormen voor ouderen.
Woonvormen voor ouderen
1. Woonzorgzone
In een woonzorgzone of servicegebied zijn er meerdere voorzieningen in een deel van een stad of wijk waar verschillende soorten huizen beschikbaar zijn. De woningen zijn allemaal toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Vanuit een servicecentrum wordt de hulp en verzorging geregeld. Hier vindt u een huisarts, apotheek en andere voorzieningen, soms zelfs in de nacht. Vaak is er ook een buurthuis voor gezelligheid maar ook extra diensten. Denk bijvoorbeeld aan een goedkoop restaurant of een steunpunt voor vrijwilligers.
2. Serviceflat
Een serviceflat lijkt op een gewone flat, maar er zijn extra voorzieningen. Hierbij kunt u denken aan een gemeenschappelijke recreatieruimte. Ook is er vaak een keuken aanwezig waarin maaltijden worden verzorgd voor de ouderen die dat zelf liever niet meer doen of willen. Verder kunnen er voorzieningen zijn op het gebied van zorg en verpleging
3. Zorgappartement
Deze woonvorm lijkt het meeste op wat vroeger een bejaardenhuis of woonzorgcentrum werd genoemd. Hier woont u als u bijvoorbeeld na een ongeluk of operatie moet revalideren of door ziekte niet meer zelfstandig kan wonen. Er is medische zorg maar ook hulp bij het aankleden en wassen. Sommige zorgappartementen zijn alleen bedoeld voor overdag. In de avond gaat u dan weer naar huis.
4. Verpleeghuis
Deze woonvorm is bedoeld voor mensen die intensieve zorg of constante medische behandelingen nodig hebben. Het is te vergelijken met een ziekenhuis. Het is mogelijk om gedurende een korte periode te worden opgenomen bijvoorbeeld als u moet herstellen van een ernstig ongeluk. Voor veel mensen is een verpleeghuis echter ook de laatste woonvorm.
5. Kangoeroewoningen
Als de mogelijkheid bestaat om vlakbij uw familie of mantelzorgers te wonen, is dergelijke huisvesting een goede optie. Eigenlijk zijn het meerdere woningen die verbonden zijn via de trap of een tussendeur. Er zijn verschillende voordeuren en de bewoners hebben zelfstandige woonruimte.
Lees ook: Kangoeroewoning – deel een duowoning met de kinderen
6. Groepswonen
Er zijn meerdere vormen van groepswonen. Voorwaarde is in het algemeen dat u zelfstandig kunt wonen en voor uzelf kan zorgen. Een groep ouderen woont hierbij in hetzelfde gebouw dat gemeenschappelijke ruimtes heeft maar ook zelfstandige woonruimte. De groep bepaalt welke nieuwe bewoners welkom zijn als er woonruimte beschikbaar komt.
7. Kleinschalig wonen
Bij kleinschalig wonen kiest ook een (kleine) groep ouderen ervoor om in hetzelfde pand te wonen. Vaak heeft men intensieve zorg nodig, zoals bij Alzheimer in een verder gevorderd stadium. Iedereen heeft een eigen slaapkamer en badkamer. De andere ruimten zijn gemeenschappelijk. In deze woonvorm is het mogelijk om samen de dag zinvol door te brengen en ook gezamenlijk therapie te ondergaan. Op deze manier kunt u een zo normaal mogelijk leven leiden. Plaatsing geschiedt meestal op medisch advies.