Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar toch kan het gebeuren dat je slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval. Het is dan te hopen dat het letsel dat je oploopt meevalt en dat je snel weer op de been bent. Maar als dat nu niet het geval is heb je wel een ander probleem. Zeker als je helemaal of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt heeft dat een flinke impact op je dagelijkse leven. Ziektekosten, revalidatie, hulpmiddelen, geen inkomsten, aanpassingen aan je huis, geestelijke strubbelingen… Alles bij elkaar noemen we dat letselschade. Over het algemeen is deze schade te vergoeden met geld. Je bewaart bonnetje en rekeningen van extra de kosten die voortkomen uit het bedrijfsongeval. Die lever je in bij de verzekeringsmaatschappij van je werkgever en die betaalt ze. Dat is letselschade claimen bij ongeval. Klinkt simpel toch? Maar er kunnen ook dingen zijn die je niet met geld kunt oplossen. Bijvoorbeeld als je jouw hand niet meer voor de volle 100% kunt gebruiken en je daardoor je hobby moet missen. Bovendien kan een ernstig bedrijfsongeval psychische problemen opleveren. Post Traumatisch Stress Syndroom (PTTS) is een van de bekendste gevolgen van heftige gebeurtenissen in een mensenleven. De behandeling hiervan kost geld. Het verdriet, de pijn en het ongemak noemen we immateriële schade. Hiervoor kan een letselschadeadvocaat uit jouw naam smartengeld eisen. Maar is een letselschadeadvocaat niet heel duur? Ja, een letselschadeadvocaat kost al snel zo’n 250 euro per uur. Maar wanneer je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval zijn ook de kosten van jouw advocaat voor de tegenpartij. Nu je dit weet is het verstandig om niet zomaar een advocaat in de arm te nemen maar een letselschade advocaat Utrecht. Wat je wel en wat je niet kunt claimen leggen we hieronder uit.
Letselschade
Zoals gezegd is letselschade over het algemeen helder aan te wijzen. Alle kosten die gemaakt moeten worden om je letsel te behandelen en schade aan persoonlijke bezittingen bijvoorbeeld. Maar ook als je moet revalideren en je huis aangepast moet worden zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij deze kosten betalen. Datzelfde geldt natuurlijk voor het inkomen dat je misloopt, nu en in toekomst. Dit alles scharen we onder materiele letselschade.
Smartengeld
Dingen die niet een twee drie met geld op zijn te lossen noemen we immateriële schadeposten. Bijvoorbeeld het feit dat je geen modelvliegtuigen meer kunt bouwen omdat je een paar vingers mist. Of het feit dat je elke nacht schreeuwend wakker wordt omdat je het ongeval opnieuw beleeft in je nachtmerries. Of de relatieproblemen die je krijgt omdat je chagrijnig en gefrustreerd door het leven gaat. Voor het bepalen van de schade in soort zaken is er de zogenaamde smartengeldgids. In deze gids zijn verschillende smartengeld-uitkeringen die in het verleden door rechters zijn toegewezen gebundeld. Hierin staat ook welke factoren meespelen bij het vaststellen en toewijzen van smartengeld. En hoe hoog dit is.
Wist u dat uw letseladvocaat u meestal niks kost?
vorige bericht