Niet alleen erop uit

Niet alleen erop uit

• Ouderenfonds: boodschappenplusbus
• Ouderenfonds: één en meerdaagse uitjes
• De Zonnebloem
• Natuur zonder grenzen
• Op stap met oma

Niet alleen erop uit

Ouderenfonds: boodschappenplusbus

Lichamelijke beperkingen en/of het wegvallen van het sociale netwerk kan ertoe leiden dat ouderen aan huis gebonden zijn. Onder deze groep bestaat vaak een grote behoefte om er weer eens uit te gaan. De Boodschappenplusbus (initiatief van het Ouderenfonds) kan dan uitkomst bieden.

Ouderen kunnen gezamenlijk en onder begeleiding van vrijwilligers boodschappen doen, maar ook uitstapjes maken. Hierdoor ontstaan weer nieuwe contacten, waardoor het sociaal isolement doorbroken kan worden en het verhoogt de zelfredzaamheid. In ongeveer 50 gemeenten in Nederland is de boodschappenplusbus actief. Als u gebruik wilt maken van de boodschappenplusbus zijn daar wel kosten aan verbonden. Ongeveer € 3,- voor boodschappen doen, voor uitjes betaalt u de kostprijs. Sommige gemeenten bieden sociale minima de mogelijkheid om tegen 50% korting deel te nemen. Nog even alles op een rij:

  • Iedereen van 55 jaar en ouder kan meedoen aan de activiteiten.
  • De bus rijdt bijna iedere dag.
  • Er gaan voldoende begeleiders mee die u, daar waar nodig, kunnen helpen.
  • In de bus is ruimte voor rollator en rolstoel.
  • Iedere maand is er een nieuw activiteitenprogramma, deze is op te vragen bij de organisatie.

(bron:ouderenfonds)

Wilt u weten of de boodschappenplusbus in uw gemeente actief is, ga dan naar de website van het Ouderenfonds.
Ouderenfonds – boodschappenplusbus

Ouderenfonds: één of meerdaagse uitjes

Het Ouderenfonds organiseert diverse leuke uitjes voor één of meerdere dagen. Informatie over de uitjes, hoe u zich kunt aanmelden en de mobiliteitsmogelijkheden kunt u vinden op de website van het Ouderenfonds.
Ouderenfonds


De Zonnebloem

Wilt u er eens op uit, maar hebt u niemand die met u mee kan? Dan kan de Zonnebloem Stichting wellicht iets voor u betekenen. Er zijn vrijwilligers bij de Zonnebloem actief die naast huisbezoeken ook mensen begeleiden tijdens een dagje uit. Informatie kunt u vinden op de website van de Zonnenbloem Sitchting.
Zonnebloem (erop uit)
Afdelingzoeker de Zonnebloem

Natuur zonder drempels

Even de natuur in met partner, familie of een vrijwilliger die u kan begeleiden, het is mogelijk ook als u slecht ter been bent en gebruik maakt van een rolstoel. Natuur zonder drempels is een initiatief van Groen & Gehandicapt, het kenniscentrum voor een toegankelijke natuur voor iedereen. De organisatie vind het belangrijk dat iedereen kan genieten van de natuur en kan meedoen met recreatieve activiteiten in de buitenlucht. Op de website staan natuurgebieden met wandelpaden die toegankelijk zijn voor bezoekers met een beperking.
Natuur zonder drempels

Opstapmetoma.nl (winnaar diversiteitsprijs 2011)

Op stap met oma is een inititatief van de Stichting Welzijn Innovatiegroep Nederland (WIN). De Stichting heeft als doel het bereiken van aandacht voor ouderen en het tegengaan van eenzaamheid door in bestaande sociale netwerken (klein)kinderen te stimuleren met oma’s en opa’s activiteiten te ondernemen. Ook het herstellen van sociale netwerken behoort tot de doelstelling van dit initiatief. Op stap met oma is een heel leuk project, ondersteund door diverse bedrijven. Deze bedrijven doen aanbiedingen waardoor de prijs van een “uitje” geen belemmering (meer) hoeft te zijn. Wilt u meer weten over dit landelijke project, kijk dan even naar de berichten in de media en het Youtube filmpje die op website van Op Stap met Oma staan.
Op Stap met Oma

 

 


twitterbutton.nl