Cursussen voor ouderen

Cursussen voor ouderen

• Computercursus
 Computerhulp en computerles aan huis (Studentaanhuis.nl)
• Taalcursussen in het buitenland voor 50 jaar en ouder
• Volksuniversiteit
• HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen)

cursussen voor ouderenComputercursus

Er zijn tegenwoordig veel ouderen die moeiteloos op een computer kunnen werken, uitstekend kunnen “surfen” op het wereldwijde web en contact hebben met familie en vrienden via skype.
Voor degenen die nog niet goed uit de voeten kunnen met de computer kunnen kiezen uit vele computercursussen die aangeboden worden. Een opleidingsinstituut, speciaal voor ouderen, is Seniorweb. Deze organisatie stelt zich ten doel om iedereen de mogelijkheden van de computer en het internet zelf te laten ervaren. Uitgangspunt is, dat dit voor en door ouderen gebeurt. Seniorweb is een not for profit organisatie (heeft niet als doel winst te maken) met als missie “participatie en zelfontplooiing voor alle vijftigplussers in de informatiemaatschappij”. De kracht van Seniorweb is onderwijs en ondersteuning. Lessen worden gegeven op 415 locaties in Nederland. De lessen worden gegeven door vrijwilligers. Voor meer informatie, ga naar de website.
Seniorweb
Seniorweb bij u in de buurt

Computerhulp en computerles aan huis; Studentaanhuis.nl

Als u in het bezit bent van een computer en er zijn problemen of u wilt een computercursus aan huis dan kan dat via Studentaanhuis.nl
Tegen relatief lage kosten kunt u hulp aan huis krijgen voor bijvoorbeeld een trage computer of laptop, het verwijderen van virussen, problemen met het internet, het aansluiten van dvd of digitale tv, het verhelpen van een vastgelopen systeem, enzovoort.
Ook kan een student u leren om te gaan met de computer. Stap voor stap neemt hij/zij u mee in de wereld van computer en internet.

Studentaanhuis.nl is een organisatie voor studenten die een bijbaan willen op hun eigen vakgebied, de ICT (Informatie- en communicatietechnologie).

De studenten maken gebruik van fiets en openbaar vervoer. Op dit moment kan 80% van Nederland voorzien worden van computerhulp en computerles aan huis. Als u in een buitengebied woont dan moet u even contact opnemen met de organisatie.
De organisatie: Studentaanhuis.nl 

Taalcursussen voor ouderen (studytravel.nl)

Er zijn veel organisaties die taalcursussen in het buitenland aanbieden, maar speciale reizen voor mensen ouder dan 50 jaar zijn er doorgaans niet. Study travel vormt daar een uitzondering op, zij bieden taalreizen aan voor deze specifieke doelgroep. Naast een taalcursus, leren van de taal of het verbeteren ervan, worden er doorgaans ook nog andere activiteiten aangeboden. De cursussen worden meestal in het voorjaar of in het najaar gegeven.
studytravel/seniorencursussen.

Volksuniversiteit (is voor iedereen)

In Nederland zijn 73 volksuniversiteiten waar jaarlijks vele cursisten gebruik van maken. De volksuniversiteiten zijn voor iedereen toegankelijk ongeacht vooropleiding, leeftijd of achtergrond. De cursussen zijn niet gericht op het behalen van een diploma.
Er is een groot aanbod van cursussen op het gebied van:
• Culinair
• Doe-het-zelf
• ICT / Computer en Geschiedenis
• Mens & Maatschappij
• Persoonlijke ontwikkeling
• Talen
• Wetenschap & Techniek

De prijzen van de cursussen zijn niet hoog omdat de meeste gemeenten subsidies verlenen aan de volksuniversiteiten.
Volksuniversiteit.

HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen vanaf de leeftijd van 50 jaar)

Hovo is in 1986 van start gegaan onder de vleugels van de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien is het aantal deelnemers gestegen. Zij kunnen jaarlijks kiezen uit ruim 1000 collegereeksen, cursussen en excursies bij verschillende HOVO-instellingen op 30 locaties in Nederland. Docenten zijn afkomstig van de betrokken universiteiten of hogescholen of zijn extern. De onderwerpen variëren van kunstgeschiedenis en filosofie tot exacte vakken. Sommige deelnemers gebruiken HOVO om bij te blijven in het eigen vakgebied, anderen juist om eindelijk gehoor te geven aan een soms levenslang sluimerende belangstelling. Sommigen werken nog, anderen zijn met pensioen. HOVO biedt “eeuwige” studenten niet alleen een zinvolle tijdsbesteding, maar ook nieuwe en vaak intensieve sociale contacten.
HOVO

 

 


twitterbutton.nl