Organisaties en concrete oplossingen

Organisaties en concrete oplossingen

• Concrete oplossingen
• Bijzondere projecten

Organisaties en concrete oplossingen

Er zijn een aantal landelijk opererende organisaties die een grote rol kunnen spelen bij het doorbreken van eenzaamheid. Deze organisaties hebben regionale afdelingen, dus ook bij u in de buurt. De activiteiten die aangeboden worden kunnen erop gericht zijn om mensen met elkaar in contact te brengen, maar als er meer behoefte is aan een huisbezoek voor een goed gesprek of samen met een vrijwilliger boodschappen doen, dan is dat vaak ook wel mogelijk. Onderstaand een aantal organisaties:
Humanitas
Humanitas afdelingen
De Zonnebloem
Het Rode Kruis

Bijzondere projecten

Solink
Solink is een organisatie die serieuze studenten, die op zoek zijn naar een kamer, in contact brengt met alleenstaande ouderen die een kamer beschikbaar hebben. Het huis is voor de ouderen minder “leeg” en de (serieuze) student heeft tegen een redelijke prijs een kamer, maar ook enige aanspraak. Eenzaamheid onder studenten is namelijk ook geen onbekend fenomeen. Voor meer informatie bekijk de, door Solink beschikbaar gestelde, video en bezoek de website van Solink.
Solink

Resto VanHarte
Resto VanHarte is een onafhankelijke organisatie die investeert in het vergroten van de leefbaarheid in wijken en steden in heel Nederland. Deze organisatie zet zich in voor mensen en groepen die behoefte hebben elkaar te ontmoeten. Dit doet Resto VanHarte door mensen van diverse leeftijden, religies en culturen samen te brengen in laagdrempelige eetgelegenheden. Eten bij Resto VanHarte is niet duur, voor een driegangen menu betaald u € 6,- .  Bent u in het bezit van een stadspas dan betaald u slechts € 3,-.

U vindt de restaurants meestal in een buurthuis, een wijkcentrum of in een ROC-school. De restaurants zijn 2 tot 3 keer per week open. Er worden ook speciale avonden georganiseerd, bijvoorbeeld dansavonden en muziekavonden.

 

Resto VanHarte is verspreid over Nederland. Naast bestaande Resto’s staat ook aangegeven waar nieuwe projecten gestart worden.
Resto VanHarte

Levensfilm (Jan van IJken)
Filmmaker/fotograaf Jan van IJken biedt u de mogelijkheid om een levensfilm te laten maken. Dit is een film waarin u uw levensverhaal kunt vertellen. Het kan gaan over de belangrijke momenten in uw leven, bijzondere gebeurtenissen, de mensen om u heen, maar vooral ook wat u belangrijk en waardevol vindt in het leven en wat u zou willen overdragen en nalaten.
Het is een portret waarin u kunt laten zien hoe u echt bent. Een foto album is mooi, maar een film voegt veel toe. Uw manier van praten, bewegen en kijken wordt vastgelegd. Het kan voor uzelf een moment van reflectie zijn en voor uw kinderen, familie, vrienden of nabestaanden een “document” van onschatbare waarde. Onderstaand een kort stukje van een opname.

Jan van IJken is een betrokken en ervaren documentairemaker die de juiste vragen stelt en goed kan luisteren. Hij zorgt voor een prachtig gefilmd portret. Jan heeft drie fotoboeken en enkele films geproduceerd, waaronder het bekroonde “Facing animals”.
Voor meer informatie en/of prijsopgave kunt u, via de website van Jan van IJken, contact opnemen.
Website Jan van IJken 

Project Levensboek
Levensboek is een initiatief van het HOF (vrijwilligerscentrale den Haag) en zo succesvol dat het Oranjefonds besloten heeft ondersteuning te geven om dit project landelijk een vervolg te geven. levensboek is het eindproduct van vele gesprekken tussen een oudere en een vrijwilliger. De oudere bespreekt het leven wat hij/zij geleefd heeft met alle hoogte- en dieptepunten. Vaak blijkt dat de dieptepunten ook mooie kanten hebben gekend en dat het totale leven waardevol is geweest. Het levensboek is niet alleen een interessant project voor de oudere zelf, maar ook voor de kinderen en kleinkinderen. Een bijzonder project in den Haag en, dankzij het Oranjefonds, nu ook elders in Nederland!!
Informatie Levensboek
Project Levensboek in Nederland
Levensverhalen en Levensboeken


twitterbutton.nl