Als iemand minder goed begint zien, van dichtbij niet meer goed kan zien of juist dingen in de verte niet meer scherp kan zien, dan gaan we in de meeste gevallen naar de opticien voor een oogmating. Als daaruit blijkt dat we een bril nodig hebben dan kunnen we kiezen uit een aantal opties. We kunnen een bril of contactlenzen gaan dragen, maar ook oog laseren behoort tot de mogelijkheden zodat we geen bril of contactlenzen hoeven te dragen maar toch weer scherp kunnen zien. Welke beroepen zijn er eigenlijk te vinden die te maken hebben met de zorg voor onze ogen? We zullen in dit artikel een aantal bekende beroepen de revue laten passeren
Opticien
De opticien is zojuist al ter sprake gekomen, de opticien werkt in veel gevallen samen met een optometrist en meet de sterkte of afwijking van de ogen. Vervolgens geeft hij of zij advies over het dragen van een bril of contactlenzen. Als u naar een brillenwinkel gaat krijgt u eigenlijk altijd in eerste instantie te maken met een opticien als u uw ogen laat meten.
Optometrist
Een optometrist kan het oog medisch onderzoeken om te kijken of er sprake is van een oogprobleem of oogafwijking. Tijdens een intakegesprek zal hij of zij de patiënt een aantal vragen stellen over de algehele gezondheid en klachten die worden ervaren op het gebied van de ogen. Ter sprake komt uiteraard ook of de patiënt al een bril draagt of contactlenzen of bijvoorbeeld de ogen heeft laten laseren. Een optometrist kan u ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. Voordat de optometrist start met het onderzoeken van uw ogen, stelt deze eerst een aantal vragen over de gezondheid van uw ogen en eventuele oogklachten. Daarnaast vraagt de optometrist door over uw algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl en of er oogheelkundige afwijkingen zijn in uw familie.
Ook wil een optometrist graag weten of u een bril of contactlenzen draagt. Vervolgens zal de optometrist een aantal zaken meten zoals bijvoorbeeld de gezichtsscherpte of brilscherpte, een binoculair onderzoek uitvoeren en de oogdruk meten. De optometrist zal ook kijken naar de pupilreactie van de patiënt, letten op oogbewegingen en het zien van kleuren. Als er een vermoeden bestaat van een bepaalde oogziekte zoals bijvoorbeeld glaucoom of maculadegeneratie dan zal daar verder onderzoek naar worden gedaan. Indien nodig zal de optometrist de patiënt doorverwijzen naar de huisarts, oogarts of orthopedist.
Oogarts
Een oogarts houdt zich naast het onderzoeken van het oog vooral bezig met het behandelen van oogafwijkingen, in veel gevallen na doorverwijzing door de optometrist. Waar de optometrist zich vooral bezighoudt met onderzoek voert de oogarts (ook) daadwerkelijk de operaties uit. Een oogarts heeft ook veel contact met de opticien en de optometrist. Oogafwijkingen die een oogarts behandelt zijn bijvoorbeeld glaucoom, scheelzien, maculadegeneratie, etc. Meestal komt u bij de oogarts terecht na doorverwijzing door de huisarts of opticien.