De bladeren vallen, het wordt kouder en meer wisselvallig. De kans op griep neemt ook weer toe. De griep is er in meerdere varianten, maar het is geen simpele verkoudheid. Koorts, misselijkheid, hoofdpijn en koude rillingen horen er meestal bij. De griep kan ook gevaarlijk zijn, maar meestal alleen voor kwetsbare groepen. Een griepprik halen is verstandig, maar er zijn ook veel fabels over deze prik. Hieronder staan een aantal weetjes.
1. Kan je griep krijgen van de prik?
Dit is een van de meest verspreide verhalen: mensen die de griep krijgen van de prik. Dat is echter onmogelijk omdat het vaccin nooit levende virussen bevat. Omdat uw immuunsysteem reageert op de injectie is het mogelijk dat u gedurende korte tijd last zult hebben van een lichte verhoging of vermoeidheid.
2. De griepprik helpt toch niet
Griep is er in veel varianten en het griepvirus muteert enorm snel. Het vaccin dat wordt gemaakt voor een griepprik wordt een halfjaar voor gebruik ontwikkeld op basis van de laatst bekende virussen. Het is mogelijk dat er daarna een virus opduikt waartegen het vaccin niet beschermt. De ervaringen uit voorgaande jaren zijn echter zeer positief.
3. Gezonde mensen hoeven de griepprik toch niet te halen?
Dit is onzin. Iedereen kan de griep krijgen en ook als u er al vele jaren geen last heeft gehad van hebt gehad, kunt u het ineens toch weer krijgen. Nog steeds is de griep voor wetenschappers een raadsel op vele punten. Feit is in ieder geval dat de griepprik juist bij gezonde mensen extra goed werkt vanwege hun sterke immuunsysteem.
De griepprik halen is ook in het voordeel van uw omgeving omdat de kans dat u virussen verspreidt kleiner is zodra uw immuunsysteem ze gaat bestrijden.
4. Is ieder jaar een griepprik halen wel noodzakelijk?
Omdat er telkens nieuwe varianten opduiken van dit virus moet u de griepprik niet overslaan. De Wereld Gezondheid-organisatie brengt ieder jaar nauwkeurig in beeld welke influenzavirussen het meest circuleren. De griepprik biedt daarom ieder jaar juist bescherming tegen die ziekteverwekkers waarvan de kans het grootste is dat ze in een jaar aanwezig zullen zijn.
5. Hoeveel mensen maken gebruik van de griepprik?
Helaas halen steeds minder mensen een griepprik. Sinds 2005 is er een dalende lijn te zien in het aantal mensen dat een griepprik gaat halen bij de huisarts. In 2015 kwam nog slechts 20% van de mensen die uitgenodigd waren door de huisarts ook feitelijk een prik halen. De griepprik is gratis voor 60-plussers en bepaalde risicogroepen. Het zijn de gezonde 60-plussers die verstek laten gaan als ze worden opgeroepen voor een injectie.
Lees ook: Ouder worden en fit blijven
6. Wanneer komt de eerste griepgolf in een jaar?
Dat is heel moeilijk te voorspellen omdat er een aantal factoren meespelen. De temperatuur speelt een grote rol en het virus verspreidt zich veel sneller als de lucht droog is. Het is dus niet zo dat regen of vochtig weer tot griep lijdt.
7. Zijn er alternatieven voor de griepprik?
In de VS wordt gewerkt aan een pleister die hetzelfde effect heeft maar eenvoudiger is toe te passen dan een injectie. Naar verwachting zal het nog enkele jaren duren voor deze pleister op de markt zal komen.