Wanneer je ouder wordt, kun je vaker last krijgen van je gezondheid. Sommige mensen gaan slechter zien en horen en anderen worden slechter ter been. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar het hoort tegelijkertijd bij het ouder worden. Vaak kun je best veel aan de pijntjes doen, mocht je er vroeg bij zijn en het geluk hebben dat het niet iets levensbedreigend of ernstigs is. In deze blog lees je meer over Labyrintitis, een infectie in je binnen- of middenoor, waardoor je tijdelijk gezichts- en/of gehoorverlies kunt ervaren. Het kan behandeld worden en is gelukkig niet levensgevaarlijk. Vaak kun je al binnen 6 weken tot 2 maanden hersteld zijn.
De oorzaken en symptomen van Labyrintitis
Labyrintitis is een infectie in je midden- of binnenoor die uit het niets kan optreden. Mensen met een zwakker immuunsysteem, een zware verkoudheid of infecties in de mond, borst, luchtwegen en neus kunnen deze bacteriële infectie makkelijker oplopen. Het komt echter niet vaak voor en de mensen die er last van krijgen, kunnen er binnen een aantal maanden geheel van genezen. Heel soms veroorzaakt de infectie blijvende schade zoals gehoor- of gezichtsverlies, maar dit komt bijna nooit voor. Je kunt Labyrintitis op iedere leeftijd krijgen maar het komt het meeste voor in de leeftijdsgroep van 30 tot 60-jarigen. Soms kan te veel stress, roken of alcoholgebruik de kans op Labyrintitis vergroten. De symptomen zijn makkelijk te herkennen, aangezien zowel je gehoor als je evenwicht worden aangetast. Je voelt vaak een pijnlijke druk in je oren, je hebt hoofdpijn, wazig zicht, evenwichtsverlies, misselijkheid, duizeligheid, zwevend gevoel, moeite met concentreren en soms kun je niet eens rechtop blijven staan. Wanneer je hier last van hebt zal je moeten overgeven en de eerste dagen volledige bedrust moeten houden.
Op welke manier kun je dit probleem verhelpen?
Je kunt de symptomen van Labyrintitis het beste behandelen met veel rust, lichamelijke oefeningen en soms ook medicatie. Vaak willen huisartsen medicatie vermijden, omdat je daarmee de symptomen licht onderdrukt, maar je de infectie er niet mee verhelpt. Als het goed is verdwijnt de Labyrintitis vanzelf tussen de 1-6 weken, met een uitloop naar 2 maanden. Vaak helpen kalmeringspilletjes of reispillen om de duizeligheid tegen te gaan. Wanneer je last hebt van deze aandoening, is het belangrijk om veel rust te nemen. Verder is het slim om een tijdje geen plotselinge bewegingen te maken. Wist je dat je oefeningen kunt doen met je ogen? Daarnaast is het een goed idee om oefeningen voor een betere balans, coördinatie en wat krachtoefeningen te doen. Verder helpt het om bij gevoelens van duizeligheid even te gaan liggen, het liefst in een donkere kamer. Ga niet fietsen en stap niet op de bestuurdersstoel van een auto als je last hebt van Labyrintitis. Dit is niet verantwoord tegenover jezelf en je medeweggebruikers. Aangezien jij je best slecht kunt voelen, is het een goed idee om eventueel (vrijwilligers)werk af te bellen, tot je een beetje hersteld bent.