Bewegen is goed voor u en erg leuk, vooral als u veel van wandelen houdt. Hieronder geven wij u een aantal tips en app om extra hiervan te kunnen genieten.
Blaren voorkomen
Wie veel wandelt, loopt het risico op blaren. Maar weet u hoe u blaren zoveel mogelijk kunt voorkomen? Het draait allemaal om een goede voorbereiding. Met goede wandelsokken en -schoenen lost u vaak een groot deel van het probleem al op. Zijn er zwakke plekken op uw voeten, dan zijn daar speciale pleisters voor te koop. Heeft u last van tenen die regelmatig tegen elkaar wrijven en daar blaren veroorzaken? Kies dan voor een teenspreider die comfortabel zit.
Wandelen bij gladheid
Als u ook in de winter graag gaat wandelen, zelfs bij gladheid, neem dan een voorbeeld aan een echte expert op dit gebied: de pinguïn. Deze slimme wandelaar weet zelfs op het gladste ijs zich voort te bewegen door zich aan een paar simpele regels te houden:
- Neem kleine stappen.
- De punten van uw voeten moeten altijd naar buiten wijzen in dergelijke omstandigheden
- Het zwaartepunt moet u zoveel mogelijk boven uw voorste been houden.
Gewoon een keer proberen een volgende keer en u zult zien dat het helpt.
Apps voor wandelaars
Er zijn inmiddels een groot aantal apps voor wandelaars. Wij noemen een paar bijzondere:
1. Natuur Routes
Deze app is gratis en is gemaakt door Natuurmonumenten. Er staan momenteel meer dan 300 routes op die allemaal lopen door natuurgebieden van Natuurmonumenten. Er zijn vele verschillende opties zoals routes die leuk zijn om met (klein)kinderen te doen, maar ook lange afstand routes voor de ervaren wandelaar. De app is geschikt voor alle moderne smartphones en heeft gebruiksvriendelijke menu’s. Echt de moeite waard als u een natuurliefhebber bent.
2. Wandelzapp
Dit is de app die de meeste wandelroutes beschrijft op het ogenblik. Het zijn er meer dan 1.000 en de afstanden variëren van 4 tot 30 kilometer. U kunt op diverse manieren een geschikte route selecteren, bijvoorbeeld op basis bereikbaarheid met OV, rondwandelingen of volledig toegankelijk voor honden. Behalve een duidelijke wandelkaart, krijgt u verder nog een korte beschrijving, foto’s en u kan op ieder moment uw positie als wandelaar op de route volgen. De eerste wandelroute is gratis, daarna moet u voor de informatie betalen. Een jaarabonnement is ook mogelijk.
3. Klompenpaden
Deze app is weer gratis en geeft u een overzicht van mooie routes in de provincies Gelderland en Utrecht. Alle routes gaan over boerenland, historische paden of landgoederen. Er zijn diverse afstanden mogelijk en door op de route te klikken kunt u meteen zien wat er aan informatie beschikbaar is.
4. Buienradar
Natuurlijk wilt u niet altijd wachten tot het zeker is dat het droog blijft op een dag. Dan komt er in Nederland immers niet veel terecht van lekker wandelen. Met een paraplu of regenjas is het ook mogelijk om op minder mooie dagen erop uit te trekken. Maar dan is het altijd wel verstandig op buienradar bij de hand te houden. Deze app kunt u ook gratis downloaden.
Lees ook: Fit blijven door bewegen voor ouderen