Wandelen hoort bij de Nederlander en op iedere leeftijd en vandaag ziet u dat terug in de vele wandelclubs die er zijn. We wandelen ieder jaar gemiddeld weer een paar kilometer extra. Veel van die wandelingen zijn spontaan als er wat tijd over is en het weer aangenaam. Er is bijna overal in ons land wel wat moois te vinden immers. Maar het aantal wandelclubs neemt ook steeds meer toe. Meestal wandelt u dan onder deskundige leiding een vaste route. Dat heeft diverse voordelen:
- De gids weet alles van de zaken die u onderweg tegenkomt.
- De route is van te voren gepland, de lengte is bekend.
- Er is een kleine groep mensen, waar u de route mee loopt. Gezellig, maar niet te druk.
Wandelen doen we ook graag op vakantie en in vele vakantielanden staan we bekend om ons wandelgedrag. Er zijn ook vrijwel overal mooie wandelroutes uitgezet. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Koningsbaan in Noord-Zweden. Daar kunt u een tocht van bijna 200 kilometer maken over de arctische toendra boven de poolcirkel.
Lees ook: Wandelen voor ouderen: leuke tips en apps
Wandelen is goed voor uw lichaam
Op iedere leeftijd is voldoende beweging belangrijk voor de gezondheid. Het is daarom logisch dat steeds meer mensen kiezen voor fitness. Er zijn ook voor senioren vele vormen om aan fitness te doen en steeds meer sportbonden besteden ook aandacht aan senioren die hun sport willen beoefenen. Wandelen (zeker ook in de wandelclub) is een relatief eenvoudige manier om uw conditie op peil te krijgen en te houden. Als u regelmatig wandelt en daar ook voor traint, zullen de spieren soepeler worden en blijven. Wandelen is iets dat u ook moet opbouwen. Als u eenmaal de smaak te pakken krijgt is het eenvoudiger om ook langere afstanden te lopen. Als u meer wilt dan af en toe een ommetje maken, is het verstandig om u aan te melden bij een van de vele wandelclub in ons land. Daar weet men precies hoe u begint aan een wandelcarrière.
Wandelen is goed voor uw geest
Misschien zit u niet de hele dag op uw smartphone of tablet te kijken, maar in het dagelijks leven krijgt u – ook als senior- bijna constant ‘prikkels’ waarop u moet reageren. Kent u tenslotte nog een plekje in de buurt waar het stil en rustig is. Onze hersens stellen zich in op die constante stroom van informatie en komen overdag niet meer tot rust. Tijdens een (lange) wandeling zijn er altijd momenten waarop uw geest wel tot rust kan komen. Op zulke momenten hoeft u alleen maar te denken aan de volgende kilometer en te genieten van de omgeving en de stilte. Aan het eind van een wandeling voelt u zich vaak loom maar ook voldaan. Een duidelijk teken dat ook uw brein heeft genoten.
Lid worden van een wandelclub betekent sociaal bezig zijn
Wandelen is ook gezellig en zorgt regelmatig voor diepgang. Als u zich bij een van de wandelclubs heeft aangesloten, zult u al snel een groepje vinden van wandelaars waarbij u zich op uw gemak voelt en die ook uw tempo aanhouden. Dan is het eenvoudig om onderweg gespreksstof te vinden. De natuur inspireert altijd en de gesprekken gaan vaak dan dieper en duren langer dan in onze vluchtige samenleving waar het volgende onderwerp alweer wacht.