Wie boven de 50 is, heeft de tijd van de kolenkachel nog meegemaakt en ook de angst die er toen bestond voor kolendamp. De schoorsteen moest goed geveegd worden om te voorkomen dat kolendamp in huis kon komen. Vandaag de dag gebruiken we vrijwel allemaal gas en hout om te woning te verwarmen en toch overlijden er ieder jaar in Nederland nog mensen aan kolendamp of beter gezegd koolmonoxide. Koolmonoxide meten in huis is dus zeer verstandig.
Wat is koolmonoxide?
Bij verbranding van kolen, gas of hout ontstaat kooldioxide of CO2. Voor het milieu is dat bepaald niet goed maar het is een onschadelijk gas voor mensen. We ademen het zelf ook uit en het zorgt voor de belletjes in frisdrank. Als de verbranding niet goed verloopt, bijvoorbeeld als er te weinig aanvoer van zuurstof is, kan er ook koolmonoxide ontstaan. Dat gas is onzichtbaar en heeft geen smaak of geur. Als mens merkt u dus niet direct als er koolmonoxide wordt ingeademd. Het probleem met dit zeer gevaarlijke gas is dat het de zuurstof in het bloed vervangt. Als u een tijdje koolmonoxide inademt, wordt u slaperig, moe en krijgt u een beetje hoofdpijn. Als u dan niet onmiddellijk in de frisse lucht wordt gebracht, zal dat tot de dood leiden.
Hoe ontstaat koolmonoxide?
Het risico van onvolledig verbranding was bij de kolenkachels van vroeger veel groter dan bij de moderne apparatuur, maar ook nu kan onvolledige verbranding nog plaatsvinden. Het is moeilijk of eigenlijk niet te constateren in hoeverre er koolmonoxide ontstaat. In een gaskacheltje is het soms te zien aan de kleur van de vlammen, die worden geel terwijl deze normaal gesproken blauw moeten zijn.
Om zo min mogelijk risico te lopen is het altijd verstandig om goed te ventileren. Ook het jaarlijks laten checken van branders in de CV of voor de warmwatervoorziening is een noodzaak. Heeft u een open haard of een houtkachel dan moet de schoorsteen regelmatig worden geveegd en gecontroleerd.
Koolmonoxide-meters
Net zoals er rookmelders zijn voor brandveiligheid, worden in veel woningen tegenwoordig koolmonoxide-meters geplaatst. Als deze constateren dat er te veel koolmonoxide in de lucht zit, geven ze een alarm af. Het is dan noodzakelijk dat u de woning zo snel mogelijk verlaat omdat een veilige grenswaarde is overschreden. Koolmonoxide-meters zijn een aanvulling voor de veiligheid in huis, mits deze goed functioneren. Helaas hebben consumentenorganisaties bij meerdere testen ontdekt dat sommige meters uit het verre oosten geen enkele echte bescherming bieden en vaak niet reageren op zelfs dodelijke hoeveelheden koolmonoxide in de omgeving. Laat u derhalve goed informeren en kies voor meters die voldoende getest zijn.
Een koolmonoxide meting laten doen
Met een geplaatste goede meter krijgt u een signaal als een waarde wordt overschreden. Vertrouwt u het niet helemaal in uw woning, kunt u uiteraard ook een koolmonoxide meting laten uitvoeren. Met professionele apparatuur kan uw woning dan op de riskante plaatsen worden doorgemeten en heeft u zekerheid over de hoeveelheid koolmonoxide in uw leefruimte. Een veilige leefomgeving is op iedere leeftijd van belang.