Laat een drempel niet langer “een drempel zijn”. Voor senioren kan een drempel een vervelend obstakel zijn. Zeker wanneer men gebruik maakt van bijvoorbeeld een rollator, rolstoel of scootmobiel. Maar niet alleen binnen, ook buiten kan een drempel lastig zijn. Bijvoorbeeld met een fiets, scooter of motor. Een drempelhulp kan onveilige situaties en ongemak voorkomen. In dit artikel kunt u lezen over de mogelijkheden van drempelhulpen.
Materialen van drempeloplopen
Tegenwoordig zijn veel drempelhulpen gemaakt van rubber. Dit materiaal heeft namelijk de volgende voordelen:
• Rubber is relatief zwaar. Hierdoor zal de drempeloploop stabieler blijven liggen dan een oploop van bijvoorbeeld kunststof.
• Rubber heeft van nature een stroef oppervlak. Hierdoor zal meer grip ontstaan tussen de oploop en de wieltjes die er over heen rollen.
• Rubber is geschikt voor zowel binnen als buiten.
• Rubber is een relatief zacht materiaal. Dit heeft als voordeel dat er minder snel krassen op de vloer ontstaan. Dit kan wel gebeuren bij een drempelplaat van metaal. Daarnaast zorgt het wat zachtere rubber er voor dat geluid wat gedempt wordt.
Maar u kunt ook kiezen voor een oploop van metaal. Meestal wordt er gebruikt gemaakt van Aluminium. Dit heeft namelijk als voordeel dat het een relatief licht soort metaal is. Daarnaast is Aluminium bestand tegen vocht. Corrosie (roest) zal hierdoor meer worden voorkomen.
Aluminium drempelhulpen hebben daarnaast het voordeel dat technisch gezien het materiaal wat meer mogelijkheden biedt. Zo kan van dit materiaal ook een inklapbare drempelplaat worden gemaakt. Deze kunnen handig zijn wanneer de oploop op meerdere plekken nodig is. Bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een rolstoel gebruikt en een dagje op pad gaat. Maar ook voor bezorgers die werken met karretjes of trolleys, kan een inklapbare drempelplaat een uitkomst zijn.
Het Aluminium is aan de bovenzijde voorzien van een anti slip profiel voor extra grip.
Ten slotte kunt u kiezen voor drempelhulpen van kunststof. Echter is de keuze qua soorten en maten beperkt bij dit materiaal.
Voorheen werden nog er ook nog wel houten drempeloplopen gebruikt. Echter heeft hout als nadeel dat het op den duur niet meer bestand is tegen vocht. Daarnaast kan de bovenkant wat glad worden als het nat is. Daarom kan tegenwoordig alleen nog worden gekozen voor rubber en Aluminium
Drempelhulpen steeds meer gebruikt door bedrijven
Maar ook bedrijven kiezen steeds meer voor het gemak van een oploop. Drempelhulpen worden namelijk steeds sterker waardoor ze ook geschikt worden voor voertuigen zoals heftrucks en auto’s. Zo zijn veel rubberen oplopen al geschikt tot 1500 kilo. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs geschikt tot 10.000 kilo.
Ook door de scherpere Arbo wetgeving worden drempelhulpen steeds meer gebruikt door bedrijven. De wet heeft namelijk voor geschreven dat iedereen dezelfde kansen moet hebben. Praktisch gezien houdt dit in, dat ook gebruikers van bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel, openbare gebouwen moet kunnen betreden. Hierdoor worden in openbare gebouwen steeds meer drempelhulpen gebruikt.
Maar ook tijdens werkzaamheden zoals bij bouwbedrijven en hoveniers, is steeds meer aandacht voor een gezondere werkomgeving. Schokbelasting en extra inspanning kan dankzij een oploop voor de medewerkers worden verminderd.
Benieuwd geworden naar de vele soorten oplopen? Klik dan op de volgende link: drempelhulpen.