Wanneer is een woning veilig voor senioren? Veiligheid in huis is belangrijk op alle leeftijden. Een veilige woning is dan ook altijd een must. Maar natuurlijk gebiedt eerlijkheid te zeggen dat het menselijk lichaam vaak wat gebreken begint te vertonen op hogere leeftijd. Ook de soepelheid van de spieren neemt nu eenmaal af, terwijl de botten breekbaarder worden. Senioren kiezen er echter steeds vaker voor om zelfstandig te blijven wonen. Dan is het verstandig om het leven thuis makkelijk en veilig te maken. Zorg voor een veilige woning.
# De badkamer verdient extra aandacht
In de badkamer komen relatief veel ongelukjes voor. Dat is logisch, omdat er in deze kamer gladde vloeren zijn en water de risico’s verhoogt. Zorg in de eerste plaats dat de kans op vallen beperkt wordt door bijvoorbeeld gebruik te maken van anti-slipmatten of -stickers. Ook beugels in de douche of bij het bad zorgen voor extra steunpunten als het nodig is. Voor uw gemak kunt u natuurlijk een verhoogd toilet of een stoel bij het douchen overwegen.
# Maak de slaapkamer comfortabeler
Er zijn diverse soorten bedden voor senioren in de handel. Deze zijn in het algemeen verhoogd om het opstaan makkelijker te maken. Een extra bedsteun kan nog worden toegevoegd, zodat u ook op moeilijke momenten zich hieraan kunt optrekken. Vergeet ook niet om verlichting te plaatsen die u vanuit uw bed kunt inschakelen als u in de nacht zou willen opstaan.
# Een huiskamer met voldoende ruimte
Voorkom struikelpartijen in uw woonkamer door losliggende kleedjes te verwijderen. Zorg dat er voldoende ruimte is om overal makkelijk te kunnen komen, ook wanneer u bijvoorbeeld een rollator gebruikt. Heeft u moeite met opstaan, dan zijn er hogere stoelen en banken beschikbaar om dat probleem op te vangen. Goede verlichting is ook noodzakelijk om te voorkomen dat u struikelt maar ook om prettig te kunnen lezen of werken. Wist u dat een 80-jarige ongeveer 3 keer zoveel licht nodig heeft als een jong volwassene? Nog een belangrijk punt voor een veilige woning: niet alleen voor senioren, maar in iedere huiskamer zijn losliggende snoeren natuurlijk een taboe. Als er een apparaat wordt geïnstalleerd, zorg dan altijd dat het snoer goed wordt weggewerkt.
# Een veilige keuken is een goed idee
In de keuken werkt u met vuur en een rook-/kooldioxidemelder is dan ook een must. Als u moet wachten tijdens het koken, is het prettig als er een comfortabele kruk staat. Neem geen risico met een onhandige stoel als u soms snel moet reageren. Om het u makkelijk te maken kunt u in de kastjes de zaken die u het meeste gebruikt beter op de planken zetten die het best bereikbaar zijn. Kijk ook eens naar handige hulpmiddelen, zoals blikopeners en beveiligde messen.
# Een veilige woning: ook de hal verdient aandacht
Heeft u een trap in huis, kies dan voor stevige leuningen en traptreden die goed zichtbaar zijn en voldoende grip bieden. Goede verlichting is ook hier van belang en ga de trap nooit op zonder goede schoenen of sloffen. Ook in de gang is voldoende ruimte van belang en kies bijvoorbeeld voor een handig tafeltje waar u uw sleutels of post kunt neerleggen. Dat voorkomt zoekwerk. Bij een veilige woning zijn alle ruimtes in het huis belangrijk.
Heeft u extra hulp nodig om thuis zelfstandig te blijven functioneren, laat u dan bijvoorbeeld adviseren door een ergotherapeut. U kunt ook nadenken over een kangoeroewoning. Meer weten? Lees dan ook: Kangoeroewoning of duowoning.