In Nederland zijn er ongeveer 5 miljoen 50-plussers. Van de mensen in de leeftijd tussen de 50 en 65 heeft echter minder dan de helft een betaalde baan van 12 uur of meer. Toch neemt de arbeidsdeelname van ouderen weer toe. De vergrijzing begint steeds meer toe te slaan en de economie draait op volle toeren. Maar zijn er veel vacatures voor 50-plussers? De trend verschuift van voltijdbanen naar deeltijdbanen. De snelle technologische ontwikkeling houdt ook in dat het steeds moeilijker is om gekwalificeerde medewerkers te vinden en ook te behouden. Als een werknemer de juiste ervaring heeft en ook loyaal is, wordt deze door steeds meer werkgevers op waarde geschat. Vacatures voor 50-plussers zijn er beslist, maar dan vooral voor gekwalificeerde medewerkers.
50-plus vacatures bestaan niet
Er is een wettelijk verbod op leeftijdsdiscriminatie als het om invulling van vacatures gaat. Maar daar hebben sollicitanten die zich afgewezen voelen op basis van hun leeftijd weinig aan. Wat zijn nu eigenlijk de vooroordelen die werkgevers hebben over 50-plussers en die natuurlijk nog meer gelden voor 55-plussers en 60-plussers?
- Ouderen zijn duurder en hebben meer financiële eisen dan jongeren
- Veel ouderen hebben te weinig energie. Ze zijn grotendeels opgebrand en zijn vaker afwezig.
- Senioren willen of kunnen minder bijleren
- 50-plussers zijn niet flexibel. Ze willen zich niet of maar langzaam aanpassen aan nieuw beleid. Ze hebben een hekel aan veranderingen.
- Ouderen zijn minder bereid om te verhuizen dan jongeren, hoewel ze vaak minder verplichtingen hebben in hun huidige woonplaats.
- De meeste 50-plussers ergeren zich aan het feit dat hun leidinggevenden jonger zijn, terwijl dat bijna onvermijdelijk is.
- Senioren zijn ongemotiveerd. Ze hebben geen carrièremogelijkheden meer en ‘zitten alleen hun tijd nog uit’.
Wist u dat er wel uitzendbureaus zijn die zich richten op ouderen? Lees meer in het artikel: ‘Uitzendbureaus voor ouderen: een top 10 en wat u verder nog moet weten‘.
De voordelen van ouderen als werknemer
Natuurlijk mag een werkgever ook geen vacatures voor 50-plussers of vacatures voor 60-plussers opstellen, omdat ook zoiets leeftijdsdiscriminatie is. Maar er zijn ook een groot aantal redenen waarom een oudere medewerker juist een aanwinst kan zijn voor een bedrijf. Als u zelf gaat solliciteren, gebruik die argumenten dan ook. Waarom zou een werkgever u als senior aannemen? Denk maar eens aan het volgende:
- Senioren zijn geen jobhoppers. Een oudere werknemer blijft het bedrijf trouw en men kan als werkgever daarop gewoon vertrouwen.
- Ouderen hebben een veel stabielere thuissituatie. Er zijn geen jongere kinderen meer in huis en ook relationeel is het meestal een stuk rustiger.
- Een 50-plusser of een 55-plusser kent zichzelf inmiddels goed genoeg om te weten wat hij wel en niet kan. Een oudere hoeft zichzelf niet meer zo nodig te bewijzen en is realistisch. Hierdoor loopt het bedrijf minder risico.
- Een oudere is zijn wilde haren al wel kwijt en hoeft niet ineens een paar maanden te backpacken in het Verre Oosten of allerlei filosofische richtingen te onderzoeken.
- Met een oudere valt er echt wel te praten over de financiële vergoeding. Tenslotte is de hypotheek bijna afgelost en zijn de kinderen het huis inmiddels uit.
Ga uw leeftijd niet verdoezelen
Geen echte vacatures voor senioren, dus dan uw leeftijd maar weglaten? Het komt steeds vaker voor dat senioren de oplossing denken te hebben gebonden door hun geboortedatum weg te laten in hun cv. Op zich lijkt dat een handige zet, maar u moet wel beseffen dat degene die uw cv beoordeelt hierdoor juist wordt geattendeerd op het ontbreken van een gegeven dat beslist belangrijk kan zijn. Bovendien is het ook niet eenvoudig om uw cv dan goed op te bouwen. Tenslotte kunt u niet alles weglaten waar het opleiding en vervolgopleidingen betreft. Al gauw zal een medewerker personeelszaken uw leeftijd berekenen en het op uw cv aanpassen. Als u dit wilt voorkomen, moet u al gauw de helft van uw gegevens aanpassen of weglaten. Daardoor heeft het document dan veel minder waarde gekregen. En uiteraard komt dan ook het moment dat u een sollicitatiegesprek zou moeten voeren. Het is beslist geen goed idee om de interviewer dan volledig te verrassen met uw werkelijke leeftijd.
De voordelen van 65-plussers
De nadelen die werkgevers soms ten onrechte zien in 55-plus projecteren ze natuurlijk ook op hogere leeftijden. Maar als u de leeftijd van 65 plus heeft bereikt, verandert er veel voor de werkgever en ook voor u. Nog steeds is 65 jaar de grens voor de sociale verzekeringen. Dat betekent dat vanaf die leeftijd een werkgever geen sociale lasten meer hoeft af te dragen over uw salariskosten. Dat maakt u meteen een werknemer die interessanter is voor het werk dat u ook voorheen al deed. Voor u verandert de belasting en wordt die een stuk lager. Dit komt omdat na het bereiken van die leeftijd u geen ‘premieheffing’ meer verschuldigd bent. Deze inhouding, die onder meer is bedoeld voor de financiering van de AOW, is aanzienlijk.
Bij een gelijk brutosalaris houdt u dus netto behoorlijk wat meer over. Dat is prettig als u al een baan heeft en wilt blijven doorwerken. Maar het betekent ook dat u op de arbeidsmarkt ineens weer betere kansen heeft. Hierbij moet u ook altijd rekening houden met het feit dat u ook niet langer onder de sociale regelingen valt als u 65-plus bent geworden. Zo heeft u geen recht meer op een werkeloosheidsuitkering en is ook bij ziekte uw recht op een doorbetaling zeer beperkt. U dient dus wel rekening te houden met het feit dat u baan veel minder zekerheid biedt dan vroeger het geval was.
Bereid u goed voor
Al zijn er dan geen specifieke vacatures voor 50-plussers of vacatures voor 60-plussers, in principe kunt u natuurlijk op vrijwel elke vacature reageren. Als u als senior gaat solliciteren, is het bijna onvermijdelijk dat u meer uw best moet doen dan jongere kandidaten. Bewijzen dat u bent afgewezen voor de rechter vanwege uw leeftijd is vaak bijna onmogelijk.
Het is gewoon verstandiger om te proberen de werkgever te overtuigen.
- Leg in een eerste of tweede contact de nadruk op uw relevante en concrete ervaring. Misschien missen uw concurrenten die.
- Probeer de werkgever te overtuigen dat uw kennis en ervaring naadloos aansluit op wat hij in de profielbeschrijving heeft gevraagd.
- Maak duidelijk dat u flexibel bent en dat er over allerlei zaken valt te praten, waaronder opleidingen, verhuizen en financiën. Geef niets weg, maar wees ook niet te star.