Een uitgebreid ontbijt (of een brunch) is altijd een goed idee. Of het nu een feestdag is of niet. Nodig je favoriete mensen uit, en geniet van een gezamenlijk feestmaal. Hoe zet je een overheerlijk ontbijt op tafel? Lees verder voor smaakvolle tips.
Koffie
Natuurlijk start je de dag met koffie. Dit sluit dan ook zeker aan op het ontbijt. Ga idealiter voor luxe koffie, zoals versgemalen Starbucks koffiebonen. Dat valt bij iedere gast in de smaak. Maar er zijn nog veel meer goede koffiemerken om aan te denken, zoals Segafredo. Het is maar net wat het best aansluit op de gewenste smaak. Nog een tip: wissel de standaard zwarte koffie eens in voor een spannendere variant, zoals een zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato.
Vers sap
Een vers sapje is smaakvol en zit bomvol vitamines. Een goede toevoeging aan het feestelijke ontbijtje dus. Met sinaasappelsap zit je altijd goed: dit is een veilige keuze. Maar er zijn vandaag de dag ook uniekere sapjes te vinden, met veel verschillende groentesoorten bij elkaar bijvoorbeeld. Maak het sapje helemaal zelf voor een ultiem verse smaak.
Ei
Eieren kunnen uiteraard niet ontbreken bij een goed ontbijt. Je kunt ze op verschillende manieren terug laten komen. Een gekookt eitje is een klassieke keuze: heerlijk om op brood te doen. Maar veel mensen vinden een gebakken ei eigenlijk lekkerder. Dat is natuurlijk net zo goed een optie. Of wat dacht je van een roerei? Pak lekker uit!
Verse broodjes
Waar je je ei op doet? Een vers broodje bijvoorbeeld! Bak ze zelf af of haal ze zelfs ’s ochtends vroeg vers bij de bakker. De doorsnee boterham sla je vandaag even over. Denk liever aan bolletjes, ciabatta’s of croissants. Een mix van broodjes smaakt het best, want zo is er van alles wat.
Beleg
Het is misschien een wat brede categorie, maar beleg hoort zeker bij het ontbijtje. Het is er in veel soorten te vinden. Doorgaans maken we onderscheid tussen hartig en zoet beleg. Waar heb je meer trek in? Je kunt dit ook afwisselen. Begin met de hartige ingrediënten en ga vervolgens voor een zoete afsluiter. En het is ook maar net wat de wens is. De een vindt een croissantje lekker met kaas, de ander juist met jam. Er is geen goed of fout. Van kaas tot vleeswaren, van slaatjes tot chocoladepasta: zorg ook hier weer voor variatie. Dat maakt het ontbijtje nu juist zo leuk!
Groente
Wil je een vers en gezond ontbijtje? Dan kun je er groente bij combineren. Rauwe groentesoorten zijn ideaal, zoals tomaat, komkommer en sla. Ook fijngesneden wortel is een idee, evenals kiemgroenten. Voor een bite kies je voor radijs. Snijd het in kleine plakjes en je kunt je broodje er heerlijk mee beleggen.
Fruit
Fruit past altijd bij een ontbijt. Maak bijvoorbeeld een kom klaar met een samenstelling van fijngesneden fruit. Wat appel, mandarijn, peer, banaan en druif: het kan allemaal samen. Voor extra smaak strooi je er wat kaneelpoeder overheen. Of denk aan iets extra’s erbij, zoals wat yoghurt. Daarmee maak je de maaltijd ook nog eens een stukje meer vullend.