De technologie is tegenwoordig nauwelijks nog te stoppen. Steeds meer ontwikkelingen dragen bij aan een effectieve verbetering van de levenskwaliteit. Het is zeker waardevol als technologische uitvinden hiervoor kunnen worden ingezet. Zeker als dit ouderen van dagen betreft. Deze doelgroep blijft steeds langer zelfstandig wonen, waardoor het belangrijk is dat ze hierin worden aangemoedigd. Technologie kan dan bijdragen om dit te realiseren en het de ouderen gemakkelijker te maken en hun zelfredzaamheid te bevorderen. Trapliften zijn hier een prima voorbeeld van.
Aanvaarding is een eerste stap
‘Ouderdom komt met gebreken’, is een spreuk die menig ouder wordende mens maar moeilijk zal kunnen verkroppen. Het is voor oudere mensen dan ook vaak een eerste groot obstakel om te erkennen dat ze hulp behoeven om op waardige wijze zelfstandig te kunnen blijven wonen. De simpelste huishoudelijke taken kunnen langzaamaan een uitdaging worden. Met de opkomst van vernieuwde technologieën kan tegemoet getreden worden in eigen zelfredzaamheid, waardoor ouderen van dagen langer zonder zorg thuis kunnen blijven wonen. Het erkennen dat hulpmiddelen een goede keuze kan zijn, is vaak een eerste stap naar vernieuwde vrijheid.
Traplift voor zelfredzaamheid
Met het ouder worden, kan het beklimmen van een trap een uitdaging worden. Gelukkig heeft de technologie hierop wat gevonden. Met de intrede van de traplift, kunnen ouderen veel langer zelfstandig van de ene verdieping naar een volgende in hun woning. Dit voorkomt dat er zal moeten worden verhuisd naar een woning waarin alles gelijkvloers is aangelegd. En voor veel ouderen is het uiteraard prettig om gewoon in de oude vertrouwde omgeving woonachtig te blijven. Een traplift biedt dan de uitkomst om langer zelfstandig te blijven en in de eigen woning te blijven wonen.
Verschillende mogelijkheden
Niet elke woning heeft eenzelfde soort trap. Afhankelijk van hoe de trap is gesitueerd in de woning en of deze recht of meer een wenteltrap is, zal de traplift hierop moeten worden aangepast. Gelukkig is de technologie dusdanig gevorderd dat hierin verschillende mogelijkheden worden geboden. Zo kan er in de meeste gevallen gemakkelijk een traplift worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt voorkomen dat de gehele bovenverdieping onbewoonbaar wordt en dat de benedenwoning dient als zowel woongedeelte als slaapvertrek. Een verbouwing om het douchegedeelte beneden te plaatsen, zal hierdoor evenmin noodzakelijk blijken. Ouderen van dagen kunnen met een traplift gewoon hun gehele woning blijven gebruiken, zonder dat er overmatige inspanning hoeft worden geleverd.
Aanschaf van een traplift
Het is mogelijk om de kosten voor een traplift te drukken, door te kiezen voor een tweedehands model of door er één te huren. Een nieuwe traplift kost vaak rond de € 5000,- tot € 7000,-. Het is verstandig om vooraf goed te bekijken wat hierin mogelijk is, zodat een juiste beslissing kan worden genomen.