Wanneer u een dagje ouder wordt, dan neemt uw mobiliteit vaak wat af. Het lichaam wordt stijver en ook het evenwicht is vaak minder stabiel. Niet alleen de overheid wil dat u langer thuis blijft wonen, maar ook ouderen zelf blijven liever in de vertrouwde omgeving wonen. Dan is wat extra ondersteuning in huis handig. Denk aan een rollator of looprek, drempelhulpen of een traplift. Wilt u niet verhuizen en bestaat uw huis uit meer verdiepingen? Dan kan een traplift een goede oplossing zijn om langer thuis te blijven wonen. Maar zo’n traplift is vaak wel een fikse investering. En er is ook een enorm aanbod aan verschillende trapliften. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? We helpen u even op weg.
Tegemoetkoming in de kosten
Een traplift is een flinke investering. De kosten ervan starten rond de 4.000 euro en lopen op tot meer dan 14.000 euro. Belangrijk is dus om eerst te kijken wat de totale kosten zijn. Ga ook na of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. De opties hiervoor zijn als volgt:
- Wmo: de regels en mogelijkheden verschillen per gemeente. Neem contact op met uw lokale Wmo loket, zodat u vooraf weet wat de mogelijkheden zijn.
- Blijverslening: Ook kunt u bekijken of u in aanmerking komt voor een blijverslening. Met zo’n lening maakt u uw huis levensloopbestendig. Dit betreft een lening van de overheid met gunstige voorwaarden.
- PGB: het persoonsgebonden budget is een subsidie van de overheid. Deze kunt u aanvragen bij een stoornis, beperking of aandoening. U vraagt deze aan bij het Wmo loket.
In plaats van een nieuwe traplift behoort een tweedehands traplift ook tot de mogelijkheden. Echter dient de tweedehands traplift vrijwel altijd aangepast te worden omdat elke trap anders is. Zelfs als de woningen identiek zijn zullen er kleine verschillen zijn. Een verhuizing naar een gelijkvloerse woning kan soms ook een goede keuze zijn.
Comfort, gemak en veiligheid
U moet natuurlijk veilig alle verdiepingen kunnen bereiken. Vrijwel elke traplift kan u daarbij helpen echter zijn er wel een aantal zaken waarop u dient te letten voordat u over gaat tot de aankoop. Denk dan aan onderwerpen als:
- Kunt u de knieën in hoek van 90 graden buigen? Bij sommige trapliften is het buigen van de knieën in de normale zithouding niet mogelijk of erg lastig. Daardoor kunt u kramp krijgen in de benen waardoor de rit naar boven niet comfortabel is.
- Positie van de traplift. Om uw trap goed beloopbaar te houden is het belangrijk dat de traplift aan de binnenzijde van de trap wordt geplaatst (de kant met de smalle treden). Hierdoor blijft de trap beloopbaar.
- Montage van de traplift. De traplift dient professioneel geplaatst te worden. Zo kan een traplift die te hoog geplaatst is zorgen voor ongemakken. Ook wilt u dat de uw trap (en huis) netjes blijft na de montage.
Woont u in een huurhuis? Hou er rekening mee dat u in een huurhuis toestemming van de verhuurder nodig heeft.
De keuze voor de juiste traplift
Er bestaat geen standaard traplift omdat elke trap anders is. Laat u daarom goed informeren bij verschillende leveranciers. Bekende leveranciers zijn thyssenkrupp, Smienk en Otolift. Bekijk zeker even de site van de Consumentenbond of Kieskeurig. En wanneer u een voorkeur heeft voor een bedrijf, lees dan ook zeker even de reviews en beoordelingen.
Belangrijk is dat de traplift eenvoudig te gebruiken is en natuurlijk ook voldoende veilig is. U gebruikt hem elke dag en dus is het belangrijk dat de traplift comfortabel is. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan wat een leverancier nog meer biedt naast het product zelf. Welke garantie bieden zij en wat voor opties zijn er mogelijk? Veel leveranciers hebben probeerhuizen of showrooms door het hele land, waar u eerst de lift kunt uitproberen alvorens u een keuze maakt.