De verzorgingstehuizen zijn vervangen door verpleeghuizen. En die verpleeghuizen hebben alleen plek voor mensen die intensieve verpleging nodig hebben. Hierdoor zijn er een hoop mensen in Nederland die thuis moeten blijven wonen maar wél hulp nodig hebben. Om dit gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis te dichten, helpt uw gemeente u om langer thuis te wonen. Zelf wilt u misschien ook helemaal niet verhuizen. U kunt uzelf nog prima redden en geniet elke dag van uw eigen woning. Maar hulp in de huishouding is wel fijn en ook een beetje ondersteuning bij het traplopen kan geen kwaad.
Subsidie vanuit de gemeente: Wet maatschappelijke ondersteuning
De gemeenten willen graag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit om te voorkomen dat de verpleeghuizen overlopen en om de kosten te beperken.
Daarom kunt u sinds 2015 bij de gemeente waarin u woont een subsidie aanvragen voor zorg en aanpassingen in huis waardoor u zelfstandig kunt blijven wonen. Deze vergoeding heet de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het biedt financiële ondersteuning om langer thuis te kunnen wonen. Dit kan een vergoeding voor een traplift zijn, voor hulp in de huishouding maar ook voor een vervoerpas, zodat u onder andere gebruik kunt maken van een belbus.
Met de subsidie kunnen veel mensen wél de noodzakelijke hulp betalen. De druk op de verpleeghuizen neemt af en mensen kunnen langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.
Hoe vraag ik de Wmo aan?
Zoals gezegd moet u de vergoeding aanvragen bij uw eigen gemeente. Dit doet u bij een speciaal Wmo-loket, online of telefonisch. Na uw aanvraag komt een Wmo-consulent van de gemeente bij u langs voor het zogenoemde keukentafelgesprek. Samen bekijkt u uw situatie. Wat kunt u zelf en waarbij heeft u hulp nodig? En met welke hulp kunt u langer thuis wonen?
Na het gesprek bepaalt de consulent welke hulp noodzakelijk is voor u. U ontvangt een voorstel vanuit de gemeente. Hierin staat of u in aanmerking komt voor de subsidie of niet. Bij een positief bericht hoeft u alleen het voorstel te accepteren. Bij een negatief bericht kunt u eventueel in beroep gaan.
Wmo in pgb of natura
Bij een positief voorstel, ontvangt u direct informatie over wat u wel en niet vanuit de gemeente vergoed krijgt én hoe u dit vergoed krijgt: in natura of in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb). Als u de hulp in natura vergoed krijgt, geeft de gemeente de leverancier de opdracht voor de levering van het hulpmiddel of de hulp. De leverancier neemt vervolgens contact op met u voor een kennismakingsgesprek met de hulp of stuurt de vervoerpas op. Bij een pgb ontvangt u geld waarmee u zelf de hulp moet regelen.
Hulp in natura is de standaardvorm van deze subsidie. Heeft u liever een pgb? Bijvoorbeeld zodat u zelf een leverancier kunt kiezen, dan moet u dit zelf aangeven bij uw gemeente.