Zorgpersoneel is duur, en dat probleem wordt opgelost door meer studenten in de zorg in te zetten. Hoe werkt dat precies en wat zijn de voor- en nadelen? Gaat de kwaliteit van de zorg hier niet door achteruit?
Een bijbaan in de zorg
Er zijn steeds meer studenten die een bijbaan vinden in de zorg. Vooral studenten die een medische studie doen, kiezen voor een dergelijke bijbaan. Het zal duidelijk zijn dat ze hiermee personeel vervangen dat momenteel zeer schaars is. Maar het is natuurlijk ook een mooie manier om kennis te maken met de (ouderen)zorg. Het is immers zeker dat met name de zorg voor ouderen steeds meer zal gaan toenemen. Door te kiezen voor studenten in medische richtingen snijdt het mes aan beide kanten. De toekomstige medici krijgen ervaring in de omgang met ouderen. De senioren krijgen een zorgverlener die ook het een en ander weet van medische zaken.
Studenten in de zorg: hoe werkt het precies?
De studenten doen precies hetzelfde werk als de andere zorgverleners. Dat houdt in dat ook zij de ramen lappen en stoffen. Het is voor de studenten dus een hele afwisseling om naast hun studie ook de huishouding te doen. De bijverdienste is voor veel studenten uiteraard ook van belang. Maar de ervaring heeft inmiddels geleerd dat deze manier van zorgverlening voor student en klant voordelen biedt. Voor de student is het een bijbaan en deze heeft vaak slechts een paar cliënten. Dat betekent dat er gewoon wat meer tijd beschikbaar is om na gedane arbeid ook nog een praatje te maken bijvoorbeeld. Veel ouderen vinden deze manier van thuiszorg veel gezelliger dan ze voorheen waren gewend.
Hoe is het geregeld?
Er zijn meerdere thuiszorgorganisaties die studenten werven voor deze klussen. De twee bekendste zijn Emile en Mantelaar. Emilie is momenteel te vinden in de studentensteden Leiden, Groningen en Amsterdam. Mantelaar is gevestigd in Amsterdam, maar biedt ook thuiszorg in de regio.
Beide organisaties leiden de studenten intern op tot een veelzijdige wijkverpleeghulp. De studenten kunnen dus daarna de huishouding doen en daarnaast een aantal simpele zaken op het gebied van persoonlijke verzorging.
Mantelaar koppelt verder studenten ook nog op basis van interesse, hobby’s en ervaring. Hiermee wordt zoveel mogelijk getracht een goede link te bereiken. Deze studenten kunnen behalve voor thuiszorg ook voor gezelschap worden ingehuurd. Hierbij moet u denken aan wandelen, spelletjes of gewoon praten.
Lees ook: Gezelschap voor ouderen, wat is het en hoe werkt het?
Wat kost het?
Als deze vorm van thuiszorg op basis van medische indicatie plaatsvindt, worden de kosten vergoed door de zorgverzekering. Beide organisaties bieden de diensten echter ook aan op particuliere basis. In dat geval is er een uurtarief verschuldigd vanaf ongeveer € 20. De ervaringen met deze manier van thuiszorg zijn tot op heden zeer positief. Dat is hoopgevend voor de toekomstige ouderenzorg.