Beter oud worden. Met allerlei innovatieve toepassen draait het niet langer alleen om oud worden, maar om oud te worden terwijl je je goed voelt. De patiënt centraal. Op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Niet alleen wanneer iemand in een zieken- of verzorgingstehuis terecht komt, maar juist ook wanneer een ouder iemand nog gewoon op zichzelf woont. Laten we een kijken naar 5 innovaties die helpen om beter oud te worden.
1. Zorgrobot Lea
Met de Lean Elderly Assistant (Lea) heeft de Nederlandse startup Robot Care Systems een robot in de vorm van een rollator ontwikkeld. Met deze robot worden senioren geassisteerd met lopen en opstaan. De zorgrobot helpt senioren ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het (op tijd) innemen van medicatie. Op die manier kan langer zelfstandig worden gewoond.
Afwijkingen van de dagelijkse routine worden geregistreerd en kunnen worden gerapporteerd, ook richting artsen. Daarnaast beschikt Lea over een ingebouwd communicatiesysteem, waardoor ouderen in contact kunnen blijven met bijvoorbeeld familie en zorgverleners.
2. Slim incontinentiemateriaal
Te laat maar ook te vroeg verschonen van verbanden zorgt in de verpleging voor de nodige problemen. Doorligplekken, onnodige rondes en schaamte bij patiënten zorgen ervoor dat het verschonen van incontinentiemateriaal eigenlijk alleen dient te gebeuren als het echt nodig is. Dit kan nu met behulp van een slimme sensor.
Zorgmedewerkers zien op hun smartphone in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en dus vervangen moet worden. Hiermee kunnen onnodige (nacht) verschoningen en lekkages worden voorkomen. Minder druk op de medewerker en een beter kwaliteit van leven voor de bewoner. Spil in deze innovatie is de MediSens draadloze sensor die het vochtgehalte meet en het resultaat doorstuurt naar een app.
3. Beleefkussen
Mensen met dementie hebben moeite met de reguliere dagbesteding en beleving. Hiervoor is het Beleefkussen ontwikkeld. Bij het aanraken van verschillende vlakken op het kussen wordt muziek of een geluidsfragment afgespeeld. Deze geluidsfragmenten zijn bijvoorbeeld ingesproken door familieleden of de favoriete muziek van de persoon met dementie. Uit gebruikerservaringen van een prototype blijkt dat personen met dementie positief op het kussen reageren. Er ontstaat een lach, het bevordert een rustmoment en kan zorgen voor verbinding met andere aanwezigen.
Ook zijn er inmiddels beleefkamers ontworpen waar bewoners van verzorgingstehuizen terug kunnen naar hun jeugd door middel van foto’s, film en attributen.
4. Glucosemeters met bluetooth
Door zelf bloedglucose te meten kan direct inzicht worden verkregen. Maar naarmate mensen ouder worden is het zelf toedienen van insuline lastiger en helemaal lastig is om voedingspatronen nog aan te passen. Met de nieuwe generatie glucosemeters is het steeds vaker mogelijk om resultaten van metingen te delen via Bluetooth met apps. Die apps kunnen vervolgens ook worden gebruikt door familie en zorgverleners. Die krijgen op die manier direct inzicht in de waarden van de patiënt en kunnen eventueel ingrijpen. Zorgverleners kunnen zo makkelijker monitoren zonder de patiënt fysiek te hoeven storen.
5. Senioren Voedingsmeter
Ondervoeding is veel voorkomend probleem onder senioren. Voldoende eten en drinken is belangrijk om ondervoeding te voorkomen of te verhelpen. Met de Senioren Voedingsmeter kan snel worden gezien of iemand voldoende energie, eiwitten en vocht binnen krijgt. Als het balkje nog niet helemaal vol is kan besloten worden om meer te eten of te drinken, of hiermee te helpen dit toe te dienen.
Door de “Vragenlijst Ondervoeding” in te vullen kan snel achterhaald worden of iemand een verhoogd risico op – of ondervoeding heeft. Een zorgprofessional, zoals een huisarts, diëtist, praktijkverpleegkundige, logopedist of wijkverpleegkundige kan meekijken in de persoonlijke voedingsmeter. Hierdoor kan ondervoeding sneller herkend en behandeld worden en in sommige gevallen zelfs voorkomen.