Het is nu eenmaal een feit dat bij ouderen meer risico’s op het gebied van gezondheid op de loer liggen dan bij anderen. Hoe eerder deze risico’s worden gesignaleerd en geanalyseerd, hoe beter. Bij risicosignalering is het dan ook in het belang van de oudere om zo goed mogelijk mee te werken om de risico’s in kaart te brengen. Soms hebben ouderen de neiging om bepaalde zaken te bagatelliseren. Dat kan erg onverstandig zijn.
Hoe werkt risicosignalering in de ouderenzorg?
Deze vorm van ouderenzorg in bedoeld voor iedereen van 65 jaar en ouder. Met behulp van risicolijsten wordt een risico-inventarisatie gemaakt. Dat is natuurlijk altijd een momentopname en de bedoeling is dat er wordt vastgesteld of u een probleem heeft met uw gezondheid. Omdat er in eerste instantie wordt gewerkt met vragenlijsten is een zo juist en eerlijk mogelijke beantwoording van de vragen van het grootste belang.
Lees ook: ‘Ouderenzorg in de toekomst‘
Wat zijn de grootste risico’s waarnaar wordt gezocht met risicosignalering?
Voor de groep ouderen die wordt geanalyseerd om te onderzoeken of er sprake is van problemen die de gezondheid acuut kunnen bedreigen zijn de vier belangrijkste oorzaken:
1. Ondervoeding
Het is een vreemde gedachte dat ondervoeding een probleem zou kunnen vormen in een rijk land als het onze. Toch komt het probleem bijna dagelijks voor bij ouderen. Men heeft minder behoefte aan eten, doet dit niet meer regelmatig of onvoldoende gevarieerd. Dan liggen diverse gezondheidsproblemen op de loer.
2. Huidletsel
Waar een wondje vroeger snel genas, kan dit op latere leeftijd plotseling tot een groot probleem worden. De weerstand van het lichaam neemt nu eenmaal af als we ouder worden. Waar vroeger ziektekiemen snel en afdoende werden bestreden, kunnen die nu soms een bedreiging van de gezondheid vormen door middel van een ogenschijnlijk onschuldig wondje.
3. Incontinentie
Incontinentie is nog steeds een onderwerp waarop een taboe lijkt te rusten. Het is iets dat zeer regelmatig voorkomt en niet alleen bij ouderen. Omdat veel mensen dit probleem uit een gevoel van schaamte proberen te versluieren, kan het tot problemen leiden met de huid. Het kan voor groot ongemak zorgen dat vaak op een eenvoudige manier kan worden voorkomen.
4. Vallen
Op latere leeftijd verdwijnt een stukje soepelheid van de spieren en de pezen. En hoewel men dat ook wel merkt is het een van die zaken die men het liefst wil negeren. Maar omdat op latere leeftijd onze botten ook onvermijdelijk brozer worden, zijn de risico’s van een ernstige breuk veel groter geworden. Natuurlijk is het niet mogelijk om iedere val te vermijden. Het is echter wel verstandig om de risico’s op dit gebied goed in kaart te brengen.
Risicosignalering is mede afhankelijk van uw hulp
Als u tot de doelgroep behoort, zullen u op enig moment vragen gesteld worden in verband met het analyseren van risico’s op de voornoemde probleemgebieden. Dat kan gebeuren door uw huisarts of een andere hulpverlener. Vaak worden de vragen ook gesteld als u bijvoorbeeld een opname achter de rug heeft. Een zo juist mogelijke reactie op de vragen is van belang voor uzelf en het onderzoek naar risicofactoren bij de groep ouderen.
Lees ook: op welke leeftijd denken we na over onze uitvaart?