Vandaag de dag is reizen heel gewoon. Vooral de enorme daling van de prijzen voor vliegtickets heeft de hele wereld bereikbaar gemaakt. Zeker als u van reizen houdt en de mogelijkheden heeft dat buiten de dure periodes te doen, kan het een bijzonder leuke hobby zijn of worden. Maar heeft u wel een reisverzekering? Er zijn ook onvoorziene omstandigheden waardoor een reis soms niet verloopt zoals u heeft gehoopt. Het is zelfs mogelijk dat de reis van tevoren moet worden geannuleerd of halverwege moet worden afgebroken.
Een reisverzekering is geen annuleringsverzekering
Als u een reis boekt, betekent dat in het algemeen dat u de hele reissom ook verschuldigd bent als het door ziekte of andere omstandigheden niet mogelijk is om op reis te gaan. Om dat risico te vermijden kunt u een annuleringsverzekering nemen. Als u dan een geldige reden heeft waardoor de reis niet kan doorgaan, krijgt u vaak het grootste deel van de reissom terug.
Een reisverzekering is bedoeld voor de financiële risico’s die u loopt als u op reis bent gegaan.
Bretagne
Welke zaken worden gedekt door een reisverzekering?
Het hangt natuurlijk van de voorwaarden af maar meestal krijgt u een vergoeding voor extra kosten als er iets gebeurt tijdens de reis. Dat kan zijn dat uw koffer niet aankomt bijvoorbeeld. Maar ook zou u eventueel eerder terug moeten vanwege ziekte of omdat er thuis iets is. Nieuwe tickets en een hoop andere zaken kunnen dan voor veel extra kosten zorgen. U kunt ook onverhoopt zelf medische hulp in het buitenland nodig hebben. Ook daar kan een reisverzekering soms een uitkomst zijn. Een reisverzekering kan dus onder andere het volgende dekken:
- weggeraakte bagage;
- ziektekosten in het buitenland;
- onvoorziene reiskosten.
Dekt mijn zorgverzekering medische kosten in het buitenland?
Een basisverzekering in Nederland dekt ook medische kosten die in het buitenland in noodgevallen worden gemaakt. Maar let goed op: deze vergoeding is maximaal het bedrag dat de medische behandeling in Nederland zou hebben gekost. Als u in een land bent waar de medische kosten erg hoog zijn, wordt het meerdere dus niet vergoed door de zorgverzekering. De Verenigde Staten van Amerika hebben bijvoorbeeld erg dure ziekenhuizen, maar ook in Spanje zijn de kosten veel hoger dan in ons land. Een reisverzekering met medische dekking vergoedt dan het meerdere.
Lissabon
Wat te doen als u medische hulp nodig heeft in het buitenland?
In de eerste plaats moet u altijd contact opnemen met een alarmcentrale. Zij kunnen u vertellen wat u moet doen. Maar dit contact is ook nodig, omdat u anders het risico loopt om geen vergoeding te krijgen. Dat klinkt misschien lastig, omdat u hulp nodig heeft en niet zit te wachten op formaliteiten. Maar vergeet dit dus niet te doen. Bovendien kan de alarmcentrale u ook van dienst zijn omdat zij ‘de weg’ beter kennen dan u. Ook schieten zij de kosten voor die bij medische hulp behoorlijk in de papieren kunnen lopen.
Schotland
Wat moet u doen met de rekeningen van medische hulp in het buitenland?
In de eerste plaats moet u deze rekening opsturen naar uw zorgverzekering. Door hen wordt beoordeeld wat voor vergoeding in aanmerking komt en wat niet. Als er kosten niet vergoed worden, kunt u deze claimen bij de reisverzekering als die ook een medische dekking heeft. Afhankelijk van de voorwaarden zullen deze kosten dan worden vergoed door de reisverzekering. Eventueel is er sprake van een eigen risico.
Natuurlijk moet u uw reisplezier niet laten bederven door eventuele zorgen die u zich maakt om uw verzekering. Maar het is ook verstandig om geen onnodige risico’s te nemen. Zeker wat medische kosten betreft is het verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekering. Dat geeft een rustig gevoel.
Florence
Inspiratie opdoen voor een mooie reis? Lees dan het artikel ‘Top 10 seniorenreizen: van kampeervakanties tot bootreizen voor ouderen‘ eens!