Natuurlijk moeten er regels vastgesteld worden in de zorg. Het gaat hier namelijk vaak om mensenlevens. Maar het lijkt er soms op dat juist de regels in de zorg als resultaat hebben dat de kwaliteit minder wordt. Dat lijkt nu in veel regionale ziekenhuizen te gaan gebeuren door nieuwe regels die de kwaliteit eigenlijk juist hadden moeten verbeteren. Het gaat hier om de belangrijke afdelingen intensive care en spoedeisende hulp.
Om welke regels in de zorg gaat het?
Vanaf 1 juli worden de nieuwe regels voor alle ziekenhuizen in principe van kracht. Daarin wordt geëist dat er overdag en in het weekend altijd een medisch specialist aanwezig moet zijn op de afdeling intensive care. Op de afdeling spoedeisende hulp is het verplicht dat er een arts aanwezig is met minimaal 2 jaar ervaring. Voor de afdeling spoedeisend hulp geldt die verplichte aanwezigheid dan 24 uur per dag en 7 dagen in de week.
Wat is het probleem met deze eisen?
Op zich klinken deze regels in de zorg niet eens overtrokken. Maar voor een groot aantal regionale ziekenhuizen zullen deze onhaalbaar zijn. Er is namelijk al een groot tekort aan artsen van de IC en de SEH. Daarbij zijn de eisen ondubbelzinnig. De artsen moeten exclusief aanwezig zijn op de genoemde afdeling. Dat betekent ook dat een arts de intensive care niet mag verlaten om bij te springen op de spoedeisende hulp. Ook niet als hij een tijdje niets te doen heeft op de IC. De ervaren arts op de SEH is eveneens nergens anders voor beschikbaar tijdens zijn dienst.
Lees ook: Binnenkort meer personeel in verpleeghuizen?
Een nieuwe studie moet duidelijkheid brengen
De Zorgautoriteit is momenteel met een studie bezig om de gevolgen van deze kwaliteitsstandaard in kaart te brengen. Invoering zal worden uitgesteld tot er duidelijkheid is verkregen over de mogelijke gevolgen. Ook de verzekeraars hebben aangedrongen op een onderzoek. Zij willen namelijk ook eerst weten wat de extra kosten gaan zijn. De artsenverenigingen die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van de maatregelen, achten die belangrijk voor de kwaliteit van de zorg. Zij kunnen echter ook niet inschatten hoeveel ziekenhuizen hier niet aan kunnen voldoen.
Verschraalt de zorg door deze nieuwe regelgeving?
Volgens een onderzoek dat de ziekenhuizen lieten uitvoeren kunnen 12 van de 28 onderzochte instellingen niet voldoen aan de gestelde eisen voor de intensive care. Er is niet voldoende budget en er zijn geen artsen beschikbaar. Wat betreft de spoedeisende hulp zijn de cijfers nog zorgwekkender. Bij het onderzoek bleek dat 22 van de 28 ziekenhuizen de norm niet konden halen. Als de eisen ongewijzigd worden doorgevoerd, zal maar liefst 40% van de regionale ziekenhuizen moeten besluiten de afdelingen IC en/of SEH te sluiten. Dat zou voor de bevolking echt een probleem gaan vormen, omdat bepaalde vormen van zorg dan alleen op grote afstand beschikbaar zullen zijn.
Is kwaliteit in de zorg onbetaalbaar geworden?