De ontkerkelijking neemt steeds meer toe in Nederland als we het hebben over het christelijke geloof. Die trend is vooral te zien onder jongeren en dat heeft soms vreemde gevolgen. Door de vergrijzing van de bevolking is het logisch dat het aantal senioren onder kerkgangers ook groter wordt. Dat is geen enkel probleem in kerken waarin de dienst nog volgens tradities verloopt die soms al eeuwen bestaan. Maar er is ook een stroming waarbij ‘jong’ alles bepaalt, waardoor juist die groter wordende groep ouderen zich niet meer thuis voelt in de eigen gemeente.
Harde muziek, rook en gekleurde lichten op het podium
We hebben het niet over een disco of een popconcert, maar een eredienst in ( evangelische) kerken die proberen het geloof ook onder jongeren levend te houden. Dat is moeilijk voor ouderen die hun hele leven een ander soort dienst hebben bijgewoond. Vaak worden er Engelse liederen gezongen waarvan men de tekst niet kent. De dominee of priester leest niet meer gewoon voor uit de bijbel, maar projecteert dingen op een scherm. Ook het taalgebruik is jong en er worden zaken besproken waarvan de oudere zich afvraagt of dat nu echt in de kerk moet gebeuren. Als ouderen klagen, wordt dat vaak niet serieus genomen. Veel jonge geestelijk leiders hebben het gevoel dat zij zich lang genoeg hebben aangepast aan de manier waarop de oudere generatie hun geloof beleefde en dat het nu tijd is dat de ouderen zich maar aanpassen. Maar werkt dat wel zo?
Als een jas die niet meer past
Veel ouderen voelen zich niet meer prettig in een kerk waar alles verandert en die geen rekening wenst te houden met de senioren. Sommige gemeenten proberen het probleem op te lossen door speciale diensten aan te bieden voor oudere gemeenteleden. Dat voelt echter voor de meeste ouderen niet goed. Men wil erbij blijven horen en niet apart worden gezet op basis van leeftijd. Velen denken dat ouderen juist door God aan een gemeente zijn gegeven, zodat die kan profiteren van hun wijsheid en ervaring. Ook Christus sprak tot alle mensen en zette de ouderen niet apart.
Veel ouderen zien het als onrechtvaardig dat zij nu niet meer echt welkom zijn in een gemeente waarvoor ze vele jaren (financiële) offers hebben gebracht en die heeft kunnen voortbestaan dankzij hun inzet. In traditionele gemeenten is meer ruimte voor ouderen.
Een maatschappelijk verschijnsel: jong is in en oud is uit
Niet alleen in (een deel van) de christelijke kerk, maar in de hele maatschappij is de trend dat dat jongeren minder respect hebben voor ouderen. Ouderen kosten de samenleving steeds meer zorg en dus geld. Ouderen hebben riante pensioenen en het is maar de vraag of de huidige generaties dat ook zullen krijgen. Men wenst als jongere op basis van die gedachten dus minder rekening te houden met de ouderen. Dat is reden tot grote bezorgdheid. Het zou vooral geestelijk leiders sieren als zij zich tegen die trend keren, omdat het kan leiden tot vereenzaming. De plaats van de ouderen in de kerkelijke gemeente van vandaag de dag is iets waarover men zich dient te bezinnen.
Lees ook: Hoe vermogend zijn ouderen vandaag de dag?