Heeft u een medicatieoverzicht van alle medicijnen die u gebruikt en de dosering daarvan? In ons land gebruikt bijna iedereen dagelijks een of meerdere medicijnen. Vooral op latere leeftijd neemt het aantal meestal behoorlijk toe, omdat voor de standaard kwaaltjes meestal middelen worden voorgeschreven die u de rest van uw leven zult moeten gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen om de bloeddruk te verlagen en andere veel voorkomende gezondheidsproblemen. Vaak ontvangt u die rechtstreeks van de apotheek, omdat de arts een vervolgrecept heeft uitgeschreven dat permanent is. Op dat medicatieoverzicht moet ook staan of u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Het overzicht kunt u gratis opvragen bij uw apotheek en is beschikbaar als u medicijnen gaat ophalen.
Medicatieveiligheid
Het belang van het gebruik van de juiste medicijnen in de juiste doseringen spreekt natuurlijk voor zich. Binnenkort zal het PGO beschikbaar komen. Op deze persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u dan via apps en websites alle gezondheidsgegevens verzamelen die u persoonlijk betreffen. Natuurlijk zit daar ook een actueel medicatieoverzicht bij. Niet alleen een medicijnlijst zal zijn opgenomen in deze PGO, maar ook kunt u daar onderzoeksuitslagen inzien of bijvoorbeeld inentingen die u heeft gehad. Hiermee kunt u dus een betere grip krijgen op alle zaken die betrekking hebben op uw gezondheidsdata. Maar de PGO is nog in ontwikkeling en het zal duidelijk zijn dat zaken als privacy en gebruikersvriendelijkheid goed moeten worden geregeld.
Lees ook: Risicosignalering bij ouderen
Waartoe dient een medicatielijst?
Het is natuurlijk belangrijk dat op een lijst alle medicijnen staan die u op enig moment gebruikt. Het kan van belang zijn voor de manier waarop u wordt onderzocht of behandeld. De arts kan dan namelijk beoordelen welke medicatie hij voor u kan gebruiken en welke hij absoluut niet mag geven. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld overgevoelig bent voor bepaalde stoffen en dat deze dan de behandeling niet ten goede zouden kunnen komen. Het is dus van belang dat er een goed medicatieoverzicht beschikbaar is, niet alleen in het binnenland maar ook in het buitenland, denk aan een vakantie. Verder is het van groot belang dat u de medicatie ook in de juiste dosering blijft ontvangen als u tijdelijk dat zelf niet meer kunt regelen. Denk aan een opname in het ziekenhuis bijvoorbeeld.
Wat is de rol van de apotheek?
De apotheek heeft het overzicht van de medicijnen die u op recept van de arts worden verstrekt en de dosering daarvan. Dat betekent dat de apotheek ook de instantie is die het medicatieoverzicht bijhoudt en aan u gratis kan verstrekken. Ook kunt u bij de apotheek informatie krijgen over het gebruik van de medicatie en de werking die bepaalde middelen hebben en de wijze waarop die elkaar kunnen versterken. Zo is het bijvoorbeeld altijd verstandig om te vragen of de medicijnen die u gebruikt te combineren vallen met medicijnen die u niet op recept gebruikt zoals pijnstillers of hoestdrankjes. Ook bijsluiters geven hier vaak uitsluitsel over. Maar besef voor uw medicatieveiligheid dat de apotheek geen inzicht heeft in uw specifieke medische klachten.
Wat is de rol van uw huisarts
In het algemeen zal de medicatie altijd voorgeschreven worden door uw huisarts. In bepaalde gevallen, zoals na een ziekenhuisopname is het mogelijk dat ook een specialist medicijnen voorschrijft die verband houden met uw opname. Maar uw huisarts krijgt hiervan ook altijd een opgave. Het medicatieoverzicht van alle medicijnen die u gebruikt en de doseringen daarvan is dus altijd beschikbaar bij uw huisarts. Het is van belang dat u af en toe overlegt met uw huisarts in hoeverre uw medicijnlijst nog actueel is. Ook als u niet regelmatig op bezoek gaat bij uw huisarts of al vele jaren dezelfde medicijnen zou gebruiken, is een gesprek hierover beslist niet overbodig. Ook op het gebied van de medicijnen zijn er regelmatig veranderingen.
Wat is uw rol bij medicatieveiligheid?
De belangrijkste rol voor een actueel medicatieoverzicht is weggelegd voor u. Tenslotte bent u de enige die echt weet welke medicijnen u wel of niet slikt. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig gebruik van paracetamol of andere middelen die nu niet op recept gebruikt. Ook als u weet voor welke stoffen u allergisch of overgevoelig bent, kan dat informatie zijn die u alleen kent. Dit soort zaken dient u dan ook zelf op het medicatieoverzicht te laten zetten bij de apotheek. Vergeet ook niet om door te geven dat u stopt met bepaalde medicijnen voor een actueel medicatieoverzicht. Vaak ben u de enige die dat weet. Medicatieveiligheid hangt voor een groot deel van u af.