Als de eerste nachtvorst is geweest in een jaar gaat u automatisch denken aan echte winterkorst. Stamppotten en stevige soepen zijn favoriet in de Hollandse keuken, maar niet altijd echt gezond omdat het ook bedoeld was om wat extra vet op de botten (en andere plaatsen) te krijgen. Die lekkere gerechten kunt u echter met een beetje fantasie ook gezond maken. Hieronder staan wat voorbeelden.
Gezonde & lekkere gerechten
1. Boerenkool stamppot
Dit typische wintergerecht moet natuurlijk op nummer 1 in deze lijst. Boerenkool is overigens op zich al een zeer goede keuze en wordt in de VS als superfood aangeprezen. Het bevat ook een hoop goede voedingsstoffen die we in de winter zeker kunnen gebruiken. Maar de vette worst en de spekjes zijn een beetje te veel van het goede als je de stamppot gezond wil houden. Gebruik daarom eens een keer hamblokjes als vlees. Dat smaakt even lekker en is een stuk gezonder.
2. Erwtensoep
De keuze voor bijvoorbeeld erwtensoep als hoofdmaaltijd in de winter werd ook ingegeven door de grote hoeveelheid erwten. Deze gezonde peulvrucht werd gecombineerd met spek en vette worst om weerstand op te bouwen tegen de winterse omstandigheden. Daarbij werd in oma’s tijd echter maar weinig gesnackt en waren de overige maaltijden relatief eenvoudig. In onze gezonde erwtensoep gebruikt u kip in plaats van ander vlees. Natuurlijk hoort er roggebrood bij, maar beleg die dan met ham of kipfilet.
3. Gezonde hutspot
Inmiddels heeft u het idee voor lekkere gerechten die ook gezond zijn al wel te pakken. Heerlijk en gezond die uien en wortelen gestampt met kruimige aardappelen. Ook in dit geval hoeven we niet veel te doen om dit gerecht echt een stuk gezonder te maken. Kip is ook hier de vervanger van het vlees dat u anders zou gebruiken. Wist u trouwens hoe lekker een flinke lepel mosterd is om de smaak op te peppen?
4. Stevige tomatensoep
Vlees is niet nodig bij een echte stevige tomatensoep. Super gezond en ontzettend lekker. Een beetje experimenteren met kruiden levert precies die smaak op die iedereen om een tweede bordje doet vragen. En in dit geval kunnen we zelfs nog wel wat extra eiwitten aan het gerecht toevoegen omdat het immers winter is. Een schep hüttenkäse erin staat leuk en smaakt goed.
5. Zuurkool stamppot
Voor zuurkool zijn er al zomervarianten waarin ananas en appel voor een heel andere smaak zorgen die beter past bij de zomer. Maar ook in de winter mag u best iets bijzonders doen voor uw zuurkoolschotel uit de oven. Denk maar eens aan peer om de smaak wat minder zuur te maken. Met vlees zijn we wat aan de zuinige kant en wat hamblokjes of gerookte kip maken ook deze schotel lekker en gezond.
6. Salade met pompoen en bietjes
Een salade in de winter? Dat kan best als u de aardse smaken van pompoen en rode biet toevoegt. Vooral op een niet echt koude dag is dit gerecht een leuke verrassing. Met noten en pitten maakt u deze salade nog krokanter en gezonder.
Eet smakelijk en gezond, ook in de winter!
Lees ook: Als glutenvrij eten geen keuze is