Het is een veel voorkomend probleem bij ouderen: last van de darmen. Toch rust er nog steeds een taboe op dit onderwerp en zoeken veel ouderen daarom geen hulp. Zonde, want er is vaak iets aan te doen. Er zijn verschillende oorzaken van darmproblemen bij ouderen, waaronder een afname van de efficiëntie van het spijsverteringssysteem, veranderingen in het dieet, medicatie, slechte levensstijlkeuzes en verschillende ziektes.
De spijsvertering
Wanneer je ouder wordt, kan je spijsverteringssysteem minder efficiënt worden, wat kan leiden tot problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree. Veranderingen in het dieet, zoals het vermijden van voedsel dat moeilijk te verteren is of een gebrek aan vezels in de voeding, kunnen ook constipatie veroorzaken. Medicatie die wordt gebruikt om gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en artritis te behandelen, kan ook bijwerkingen hebben die de darmfunctie beïnvloeden.
Wat je zelf kunt veranderen
Slechte levensstijlkeuzes, zoals roken en het drinken van alcohol, kunnen bijdragen aan darmproblemen bij ouderen. Roken verhoogt bijvoorbeeld het risico op darmkanker en het drinken van veel alcohol kan diarree veroorzaken. Ook ongezond eten dat veel vet en/of suiker bevat is niet bevorderlijk voor het darm microbioom. Verschillende aandoeningen en ziekten, zoals prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie, kunnen ook darmproblemen veroorzaken en worden versterkt door een ongezonde levensstijl. Het is dus altijd verstandig om gezonde levenskeuzes te maken als je last hebt van je darmen.
Wat te doen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om darmproblemen bij ouderen aan te pakken. Het behouden van een gezonde voeding met voldoende vezels kan helpen om constipatie te verminderen. Het vermijden van voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn, kan ook helpen om darmproblemen te verminderen. Medicatie kan worden aangepast om de bijwerkingen die de darmfunctie beïnvloeden te verminderen. Als je meer inzicht wil krijgen in jouw darmflora, kun je een microbioom onderzoek doen. Deze kun je zelf uitvoeren en vertelt je precies wat de status is van jouw darmen. Zo kun je gericht je levensstijl aanpassen om klachten te verminderen.
Dus, aan de slag!
Bij serieuze klachten (zoals bloed bij de ontlasting) is het altijd aan te raden om direct een arts te raadplegen. Heb je echter last van klachten als winderigheid en krampen, dan kan een gezondere levensstijl vaak al wonderen doen. Met behulp van een microbioom test kun je deze aanpassingen gericht maken, en zo de klachten aanpakken. Succes, wie weet voel je je al snel een stuk beter!