Het kan in principe iedereen overkomen en op elke leeftijd. De schulden groeien u boven het hoofd. Er is geen geld meer, het inkomen is onvoldoende voor de aflossingen en er is geen vermogen beschikbaar. In die situatie komen steeds meer mensen terecht. Het is dan beslist niet eenvoudig om uit de problemen te komen. Kwijtschelding van schulden kan dan een optie zijn. Hieronder bespreken we hoe dit werkt en gaan we in op een aantal methoden om schulden te beperken.
Een schikking met de schuldeisers
Dit is een mogelijkheid die maar weinig wordt toegepast in de praktijk. Het vergt ook veel onderhandelingsvermogen en een beetje geluk. Schuldeisers zijn uiteraard niet snel genegen om een deel van hun vordering te moeten afschrijven. Slechts de angst voor een persoonlijk faillissement zal ze soms doen besluiten om de kiezen met een deel van de vordering genoegen te nemen, uit angst het totale bedrag te verspelen. Als het lukt om een overeenkomst te bereiken, kunt u daarmee met betaling van een gedeelte van uw schuld worden bevrijd van de totale verplichting. Een goede overeenkomst is dan natuurlijk noodzaak.
Kwijtschelding van schulden via de WSNP
De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen geeft u een mogelijkheid om op een wettelijke manier uit de schulden te raken. Als u een aanvraag indient bij de rechter om een beroep te doen op de WSNP kan u na 3 jaar ‘goed gedrag’ de rest van uw schulden worden kwijtgescholden. U begint dan weer met een compleet schone lei.
Een periode van 3 jaar ‘onder curatele’
De WSNP lijkt misschien een makkelijke en handige methode om schulden kwijt te raken. Maar in de praktijk gebeurt dat pas na 3 jaren die behoorlijk zwaar zullen zijn. Gedurende die periode staat de schuldenaar onder toezicht van een curator. Er wordt verlangd dat de schuldenaar in die periode leeft op een bestaansminimum. Als er een (kleine) misstap plaatsvindt in die periode zal de kwijtschelding van schulden niet doorgaan en zal de curator zijn handen ervan aftrekken.
Het omzetten van schulden
Het is niet echt een methode om schulden kwijtgescholden te krijgen maar vaak nog een optie om de situatie draaglijker te maken: omzetting van schulden. Hoewel momenteel de rente overal erg laag is, geldt dat niet voor sommig krediet. Rood staan bij de bank, creditcard schulden en bijvoorbeeld afbetalingsregeling kosten vaak een groot bedrag aan rente. Als de schulden die daar bestaan nog te overzien zijn, is het wellicht mogelijk om die om te zetten in een lening met een veel lagere rente. Misschien is een familielid of vriend zelfs in staat om u daarmee van dienst te zijn. Wees in dat soort gevallen wel altijd open en onderhandel op een zakelijke en open manier. Geleend geld kan ook tot hoogoplopende ruzies leiden en dat is zeker niet de bedoeling.
Voorkom zoveel mogelijk schulden
Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Zorg dat u voldoende zicht houdt op uw inkomsten en uitgaven. Dat geldt zeker op momenten dat er veel verandert in uw leven, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Een (digitaal) kasboek is vaak een ideaal middel om een goed inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Als er toch onverhoopt geld moet worden geleend, bekijk dat of dat binnen uw financiële mogelijkheden past of uit besparingen moet worden opgebracht.
Lees ook: Welke vaste lasten hebben ouderen en hoe kunt u besparen?