Onder social media verstaan we die internettoepassingen waar informatie met elkaar kan worden gedeeld. Het is de bedoeling dat de netwerken gebruiksvriendelijk zijn en dat er veel meer dan alleen tekst kan worden geplaatst. Ook geluid, foto’s en video’s kunnen hier op eenvoudige manier worden geplaatst en worden geopend door anderen. De naam social media komt dan ook van het socialiseren met uw omgeving via het net.
Voorbeelden van social media netwerken
Natuurlijk is Facebook het meest bekende voorbeeld, omdat hier meer dan 2 miljard gebruikers zijn aangesloten. Maar verder zijn er ook bijvoorbeeld Twitter, een pagina waar u korte boodschappen kunt plaatsen van maximaal 280 tekens, en Instagram, waar het vooral om foto’s draait. Natuurlijk zijn ook er meer gespecialiseerde social media, zoals YouTube waar u video’s kunt uploaden of bekijken of het zakelijke LinkedIn waar het vooral gaat om het presenteren van een cv.
Hoe werken social media?
Eigenlijk gaat het er allemaal om wat de bezoekers zelf doen. De website is alleen een platform en de gebruikers bepalen wat de inhoud gaat worden. Natuurlijk zorgt de site ook vaak voor controle op de content en probeert men te voorkomen dat er zaken worden geplaatst die in strijd zijn met de wet of de goede zeden. Omdat het vooral gaat om het ‘social’ aspect is het vaak te bedoeling om te communiceren met gelijkdenkenden en inhoud te plaatsen om de ‘volgers’ te vermaken. De volgers zijn degene die de bijdragen bekijken en ook vaak van commentaar voorzien.
Social media voor sociale contacten
Natuurlijk kunt u social media ook beperken tot uw familie of kennissenkring. Op die manier ziet u steeds de laatste foto’s en nieuwtjes voorbijkomen van de mensen die u na aan het hart liggen. Blijf bijvoorbeeld op de hoogte van het leven van uw collega’s, nadat u met pensioen bent gegaan of kijk mee met de vakantie van uw kleindochter via de foto’s die zij op Facebook plaatst. Via diverse social media-kanalen kunt u ook privé chatten, zoals via de chat van Facebook. Dan leest niet iedereen met u mee.
Doe meer met uw hobby via sociale media
Wist u dat er voor veel hobby’s ook speciale pagina’s ontwikkeld zijn? Zo kunt u bijvoorbeeld met andere liefhebbers erover praten. Denk maar aan pagina’s waar gratis haakpatronen, recepten, tips voor tuinieren of andere creatieve dingen gedeeld worden. Vooral Facebook is hier een handig platform voor.
Het belang van het ‘liken’ van een bijdrage
Als erg veel mensen een bijdragen lezen en deze waarderen, ontstaat via de site ook automatisch een rangschikking. Mensen die bijdragen leveren die veel belangstelling trekken ontvangen veel likes en natuurlijk zijn anderen dan weer nieuwsgierig naar deze populaire items. Bij een site als Twitter kunt u op ieder moment zien welk onderwerp ‘trending’ is en dus het meest in de belangstelling staat. Ook de meeste andere media hebben zoekmogelijkheden om te kijken wat het meest is bekeken of het beste wordt beoordeeld. Dat is de reden dat social media ook een grote rol speelt in het nieuws vandaag de dag.
De rol van marketing in de sociale media
Omdat de belangstelling zo groot is voor deze media hebben reclamemakers de social media ook al lange tijd in het vizier. Reclame is vaak de belangrijkste inkomstenbron voor de eigenaren van de platformen. In sommige gevallen kunnen ook de gebruikers zelf geld verdienen met hun bijdragen als die veel belangstelling trekken. Dit ziet u bijvoorbeeld vaak bij YouTube.
Wat cijfers over senioren en social media
Voor senioren zijn de social media geen onbekend terrein meer. In een onderzoek uit 2017 bleek dat 64% van de groep 65 tot 75-jarigen gebruik maakt van social media. Vijf jaar eerder was dit nog maar 24%. Het gebruik is overigens niet meer beperkt tot thuis, inmiddels is 61% van deze leeftijdsgroep ook onderweg wel eens online. De smartphone is een uitkomst om overal gemakkelijk gebruik te maken van social media. Ook voor de senioren zijn de social media inmiddels dus een bekend verschijnsel en niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven.
Naast sociale media is ook online shoppen erg populair. Wilt u meer weten over de betrouwbaarheid van webwinkels en hoe u die controleert? Lees dan meer in het artikel ‘Betrouwbaarheid webwinkels, hoe controleert u dat?‘