• Adviespunt Zorgbelang
• De OuderenOmbudsman
• Het juridisch steunpunt
• NPCFf
Adviespunt Zorgbelang
In Nederland zijn 13 Zorgbelang organisaties, die elk in hun eigen regio actief zijn. Zij behartigen de belangen van zorgvragers in de regio, geven informatie en zetten zich in voor de kwaliteit van de zorg. Een speciaal onderdeel van de Zorgbelang organisaties zijn de afdelingen informatie en klachtenopvang.
Heeft u een klacht over een organisatie dan kunt u op de website van Zorgbelang de nodige informatie vinden. Onder meer wordt aangegeven welke stappen u kunt zetten.
Adviespunt Zorgbelang
De OuderenOmbudsman
De OuderenOmbudsman is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. De OuderenOmbudsman staat voor u klaar als wegwijzer, vraagbaak en klachten instituut. U kunt hier terecht met al uw vragen, klachten en ervaringen die te maken hebben met ouder worden, zoals: (mantel)zorg, financiën, wonen, mobiliteit en veiligheid. Uw vragen worden, indien mogelijk, direct beantwoord, uitgezocht of u wordt doorverwezen naar de juiste instantie.
Door uw zorgen, klachten of ervaringen te delen met de OuderenOmbudsman, helpt u mee om knelpunten duidelijk te maken. Onderwerpen die veelvuldig aan bod komen kan het Nationaal Ouderenfonds bundelen en bij de betreffende instantie aankaarten. Op deze manier kan het Nationaal Ouderenfonds zich inzetten om situaties te verbeteren.
U kunt de OuderenOmbudsman bereiken via 0900-6080100 (2 cent per minuut/ maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur). Ook kunt u via dit telefoonnummer uw klachten over gedwongen verhuizingen melden.
De OuderenOmbudsman
Het juridisch steunpunt
Het juridisch steunpunt is onderdeel van het Programma Juridische Ondersteuning van Ieder(in). De uitvoering wordt gedaan door Stichting de Ombudsman. Het steunpunt helpt mensen die geconfronteerd worden met de ingewikkelde wirwar aan regels op het terrein van onder meer sociale zekerheid, zorg, wonen, vervoer en belasting. Het team van het juridisch steunpunt bestaat o.a. uit juristen en vrijwilligers die actief zijn in de regio. Het team geeft advies, informatie, individuele juridische ondersteuning zoals bemiddeling of hulp bij het voeren van juridische processen. Bent u lid van een patiëntenvereniging die aangesloten is bij Ieder(in), dan zijn daar voordelen aan verbonden. U kunt het juridisch steunpunt telefonisch, via de website of per brief bereiken.
NPCF klachten over de zorg
Bij Ieder(In) kunt u niet alleen terecht voor vragen, maar u kunt er ook terecht als u klachten heeft over de zorg. Naast bovenstaande verzamelt de NPCF ervaringen. Deze ervaringen worden aangeboden aan patiëntenorganisaties of aan zorgorganisaties en de overheid. Het stelt deze organisaties in staat om hun (zorg) beleid aan te passen. Op deze manier wordt de zorg alleen maar beter. De NPCF is telefonisch te bereiken op de Zorglijn.
NPCF: Brochure “klachten over de zorg”