Vroeger was het simpel en kreeg u AOW als u aan de voorwaarden voldeed en de leeftijd van 65 jaar had bereikt. Had u op dat moment een jongere partner, dan kreeg u een AOW-toeslag tot het moment dat hij of zij ook de leeftijd van 65 jaar had bereikt. Momenteel zijn de regels anders en veel complexer. Zonder te veel in details te treden geven wij u onderstaand een overzicht van de huidige regelgeving.
Wie heeft recht op AOW en voor welk percentage?
Iedereen die in Nederland woont, bouwt vanaf het 15e levensjaar 2% AOW- uitkering op. Dat betekent dat u op 65-jarige leeftijd 100% AOW heeft opgebouwd als u al die jaren in Nederland heeft gewoond. Heeft u een periode in het buitenland verbleven dan wordt de uitkering gekort met 2% voor ieder volledig jaar dat u elders heeft verbleven. Het is mogelijk om tijdens een verblijf in het buitenland vrijwillige premie te betalen. In dat geval is de korting niet van toepassing.
Op welke leeftijd gaat de uitkering in?
De ingangsdatum van de AOW-uitkering gaat in stappen omhoog. In 2018 is de pensioenleeftijd nog 66 jaar. Daarna gaat deze leeftijd omhoog in 2021 naar 67 jaar in stappen. In 2022 zal deze leeftijd weer verhoogd worden naar 67 jaar en 3 maanden. Daarna zal deze leeftijd wederom worden verhoogd. Het is nog niet exact bekend op welke leeftijd de uitkering wordt toegekend als u geboren bent na 30 september 1956. Uiterlijk vijf jaar voor ingangsdatum zal dit bekend worden. Er is wel een indicatie. Iemand die bijvoorbeeld geboren is op 5 april 1993 zal naar verwachting in aanmerking komen voor AOW op de leeftijd van 71 jaar en 3 maanden.
Hoe is de uitkering samengesteld?
De hoogte hangt af van het aantal jaren dat u heeft opgebouwd. Heeft u een opbouw van 50 jaar gehad, dan krijgt u een volledige AOW. Daarnaast is de uitkering afhankelijk van uw woonsituatie. Bent u alleenstaande dan is een volledige uitkering gelijk aan 70% van het netto minimumloon. Woont u samen met iemand dan ontvangt u 50% van het netto minimumloon. Als uw partner nog geen recht heeft op een uitkering kunt u maximaal een toeslag ontvangen van 50% van het netto minimumloon. Deze toeslag is echter afhankelijk van een groot aantal voorwaarden.
Als u beide in aanmerking komt voor een volledige uitkering ontvangt u beide 50% van het netto minimumloon.
Bent u nog actief op de werkvloer? Lees dan ook: Voorkom bijbetalen belasting bij inkomsten naast AOW en pensioen
Hoe vraagt u AOW aan?
Vijf maanden voordat u in aanmerking komt voor een AOW-uitkering ontvangt u een brief van de SVB. Pas nadat u deze brief heeft ontvangen kunt u de uitkering digitaal aanvragen bij Mijn SVB. Om een uitkering aan te vragen dient u te beschikken over een DigiD. Bij de aanvraag dient u uw bankrekeningnummer en eventueel bewijsstukken over werken buiten Nederland bij de hand houden.
Actuele ontwikkelingen
Momenteel wordt er in de politiek veel gesproken over de datum waarop de AOW-uitkering zal ingaan in de toekomst. Veel partijen lijken voorstander te zijn van het verlagen van de AOW-leeftijd. Gezet op de kosten van een dergelijke maatregel bestaat er echter hierover nog geen duidelijkheid.
Wilt u meer weten over de AOW, dan kunt u dit vinden op de website van de SVB.