Onlangs heeft Prorail een onderzoek gedaan met deze vraag als kernpunt: is het OV seniorvriendelijk? Er werden 1.000 senioren gevraagd hun ervaringen met het openbaar vervoer te delen. Een derde van alle ondervraagden gaf aan moeite te hebben met reizen via het OV.
Toch reizen senioren in de leeftijd tussen 70 en 85 relatief veel met trein en bus. Maar liefst 6 op de 10 senioren reist zeer regelmatig met het OV. Maar 6% van de groep senioren mijdt het OV compleet, omdat ze er zich niet op hun gemak voelen.
Is het OV seniorvriendelijk?
Te druk, te chaotisch en te ingewikkeld
Van de senioren die regelmatig reizen ziet derhalve 32% er tegenop om dat te doen. De meest gehoorde klachten zijn dat het te druk, te chaotisch en te ingewikkeld is. De problemen die men ondervindt zijn vooral dat het te veel gedoe is, fysieke beperkingen staan als tweede op de klachtenlijst. Ook worden de vele trappen als een belemmering gezien. Voor 40% van de senioren geldt dat ze het OV liever mijden met bagage. Ook als ouderen een rollator gebruiken of in een rolstoel zitten, worden bus en trein niet gebruikt. Toch geeft ook 70% aan dat zij het belangrijk vinden om gebruik te kunnen blijven maken van het OV.
Lees ook: Sta niet op voor senioren in het OV
Incidenten op stations
Bij incidenten op stations en ook op spoorwegovergangen zijn vaak ouderen betrokken. Dat betreft bijvoorbeeld vallen op een trap op het station. Maar ook kunnen er problemen optreden omdat senioren niet snel genoeg oversteken op spoorwegovergangen. Ook door het schrikken als de alarmbellen aangaan, ontstaan valpartijen. Veel ouderen geven ook aan dat zij zich regelmatig angstig voelen op stations. Ook spoorwegovergangen mijden zij zoveel mogelijk indien die mogelijk is.
Senioren willen graag mobiel blijven
Het is van groot belang dat ouderen mobiel blijven. Zeker op latere leeftijd is het openbaar vervoer hierbij van groot belang. In veel gevallen zijn senioren in de leeftijd van 70 tot 85 afhankelijk van trein en bus als zij zelfstandig willen reizen. Om zorgeloos gebruik te kunnen maken van het OV moeten zij zich op de stations op hun gemak kunnen voelen. Natuurlijk zal het onmogelijk zijn om minder trappen te gebruiken op stations. Maar het zou een goede optie zijn dat de lift die op veel stations aanwezig is ook toegankelijker wordt. Vaak is niet duidelijk waar deze zich bevindt of hoe deze moet worden bediend.
Op de spoorwegovergangen zouden ook aanpassingen overwogen moeten worden. Het is voor ouderen die dichtbij een spoorovergang wonen natuurlijk van groot belang dat men ook zonder problemen kan oversteken. Sociaal isolement kan worden voorkomen door voldoende mobiliteit.
ProRail heeft beloofd op een innovatieve manier te kijken naar de genoemde problemen.
Tip om veilig te reizen met het OV
Wist u dat er op ieder Nederlands perron een stippellijn is gemaakt? Deze geven aan tot waar u op veilige afstand van de rand kan staan. Laat u niet verrassen door een voorbijrazende trein en wacht veilig tot uw trein is gestopt.