De meeste mensen hechten veel waarde aan goede hygiëne in huis. Ze maken regelmatig schoon en ruimen op om de leefomgeving zo schoon mogelijk te houden. Maar wat als je dit zelf vanwege je lichamelijke gezondheid niet meer kan? Dit is voor veel ouderen namelijk een van de belangrijkste redenen om kleiner te gaan wonen en uiteindelijk zelfs bij een zorginstelling in te trekken. De schoonmaak zorginstelling wordt altijd erg nauwkeurig gedaan en dat is niet zonder reden. Juist ouderen zijn gevoelig voor de gezondheidsrisico’s van een onhygiënische ruimte. Goede schoonmaak draagt dus zeker bij aan de gezondheid van ouderen.
Zo belangrijk is een goede hygiëne voor de gezondheid
Hygiëne in huis is natuurlijk een erg breed begrip. Hierbij denken we aan alles wat bijdraagt aan een schonere omgeving. Afwassen, stofzuigen, regelmatig een doekje over de meubels halen, dweilen, enzovoorts.
Een goede hygiëne zorgt ervoor dat ziekteverwekkers niet lang in huis kunnen overleven. Het schoonhouden van je omgeving is dus een absolute must om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Dat is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen. Een simpele verkoudheid of griepje kan hen al veel overlast bezorgen.
Het is dan ook niet voor niets dat ze in professionele zorginstellingen ook altijd een erkend schoonmaakbedrijf inschakelen. Schoonmaakbedrijf CSU is al jaren werkzaam in deze branche en gebruikt enkel de beste producten om de ruimtes snel en effectief te behandelen.
Gezondheidsrisico’s van een ongezonde leefomgeving
Een ongezonde leefomgeving is voor iedereen schadelijk. Van jong tot oud. Ouderen zijn net wat kwetsbaarder, waardoor de gevolgen nog zwaarder kunnen zijn. Maar welke gezondheidsrisico’s moet je dan rekening mee houden? Welke dingen zou je mogelijk kunnen voorkomen door meer aandacht te besteden aan de hygiëne in deze omgeving?
- Door de woning goed schoon te houden, wordt de kans kleiner dat ziekteverwekkers om zich heen grijpen. Dit zagen we wel gedurende de pandemie. Er werd massaal gewezen op de hygiëneregels. Zeker in gebouwen waar veel kwetsbare mensen samen kwamen. Een ongezonde leefomgeving maakt dat bacteriën en virussen vrij spel hebben. Let wel: als er iemand in de omgeving ziek is, is nooit geheel te voorkomen dat dit zich zal verspreiden. De kans kan wel verkleind worden.
- Als er veel stof in de ruimte aanwezig is, zal er ook veel meer huisstofmijt zijn. Stof en huisstofmijt zijn de grootste boosdoeners bij allergische reacties. Ouderen die kampen met allergieën hebben er dan ook baat bij dat er extra schoongemaakt wordt. Zo kunnen ernstige reacties vermeden worden.
- Wist je dat een onhygiënische omgeving ook het risico op andere aandoeningen kan vergroten? Meestal spreken we hierbij van een kettingreactie. Door de ongezonde leefomgeving wordt de oudere bijvoorbeeld ziek. Een griepje keert zich in een longontsteking en vervolgens ligt deze persoon in het ziekenhuis en vecht hij voor zijn leven. Dit klinkt heel zwaar, maar het gebeurt regelmatig. Dit is een uitstekend voorbeeld om te beseffen hoe belangrijk goede hygiëne precies kan zijn.