Hangende oogleden kunnen voor flink wat overlast zorgen. U heeft vaak veel minder goed zicht. Dat is lastig tijdens lezen, schilderen, handwerken of autorijden. Ook hebben sommige mensen er hoofdpijn of andere lichamelijke ongemakken van. Vaak wordt er dan gekozen voor een operatie. Maar is dit wel echt nodig en wat zijn de eventuele risico’s van zo’n operatie? En wordt deze ook vergoed en zo nee, op welke kosten moet u dan rekenen? In deze blog zetten we alles even overzichtelijk voor u op een rij.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Bent u nog wat jonger en beginnen uw oogleden te hangen? Dan kunt u nog het een en ander doen om dit tegen te gaan. De belangrijkste oorzaken van hangende oogleden zijn vermoeidheid, stress en hydratatie. Een ontspannen, gezonde leefstijl met veel groente en fruit is dus een goede manier om dit te voorkomen. Of plaats dagelijks een masker van eiwit. Zo trekt de huid strak en heeft u veel minder last van de hangende oogleden. En verder is er ook speciale gezichtsyoga om hangende oogleden te verminderen. Deze speciale gezichtsoefeningen tegen hangende oogleden vindt u online.
Is een operatie wel echt nodig?
Dat is natuurlijk heel persoonlijk en voor iedereen anders. Wanneer u vermoeidheidsklachten, slecht zicht of migraine heeft, dan is het zeker de overweging waard. Tegenwoordig is de techniek van ooglidcorrectie enorm verbeterd. De oogleden worden niet meer gelift maar de overtollige huid wordt weggehaald. Daarmee voorkomt u een totaal andere uitdrukking in uw gezicht na de operatie. Ten slotte zijn er natuurlijk de kosten. De operatie wordt vaak niet of maar deels vergoed en kost vaak ruim 700 euro. Ook dit is voor veel mensen een reden om het niet te doen.
Wat zijn de risico’s?
Aan elke operatie zitten natuurlijk risico’s. Maar bij een ooglidcorrectie zijn die zeer klein (2%). De complicaties zijn dan vaak licht zoals een nabloeding, droge ogen, vochtophoping of gevoelloosheid. Deze klachten kunnen goed en snel worden verholpen. Net zoals bij andere operaties zijn er ook incidenten. Verdiept u zich dus goed in de verschillende klinieken en bekijk ook zeker de ervaringen en reviews van cliënten even.
Hoe lang blijven de littekens zichtbaar?
Het nadeel van een ooglidcorrectie is natuurlijk dat deze zeer zichtbaar is in uw gezicht. Dat vinden veel mensen minder prettig. In de eerste week zijn de ogen vaak dik en verkleurd. Dit kunt u tegengaan door de ogen goed te koelen. Ook goed rechtop zitten en slapen helpen daarbij. Een aantal dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Twee weken na de operatie bent u volledig hersteld. Na twee maanden zijn de resultaten goed zichtbaar.
Wordt een operatie vergoed?
Een ooglidcorrectie kan inderdaad vergoed worden vanuit de basisverzekering. De eisen zijn wel zeer streng. Er moet sprake zijn van zeer ernstige zichtveldbeperking. Het hangende ooglid moet daarbij 1 millimeter of lager boven het midden van de pupil hangen.
Bent u aanvullend verzekerd? Dan is de kans op vergoeding groter. De eisen verschillen daarbij per verzekeraar. In dit geval is het dus belangrijk om u goed te oriënteren welke verzekeraar de beste voorwaarden biedt. Ook geldt er in dit geval altijd een maximumbedrag.