Overweeg je jouw zorgverzekering over te sluiten? Dan moet je eerst weten of dit (financieel) interessant is. Dit doe je door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. De meeste mensen gebruiken hier tegenwoordig een vergelijkingssite voor. Hierdoor weet je snel of oversluiten de moeite waard is. Ga bij zo’n vergelijking niet over één nacht ijs. Doe je dit wel? Dan maak je mogelijk de verkeerde keuze. Om dit te voorkomen, zetten we hier de grootste valkuilen bij zorgverzekeringen vergelijken op een rijtje.
1. Denken dat een basisverzekering overal even duur is
Iedere Nederlander vanaf 18 jaar moet ten minste een basisverzekering afsluiten. Dankzij deze verzekering draai je zelf niet op voor de kosten van een huisartsbezoekje. Daarnaast vallen ook zaken als kraamzorg en verloskundige hulp, geneesmiddelen, wijkverpleging en kosten voor de apotheek binnen deze verzekering. Aangezien basisverzekeringen dezelfde kosten vergoeden, denken veel mensen dat deze overal even duur zijn. Dit is niet het geval. Als dit wel zo zou zijn, waren er immers ook niet zo veel zorgverzekeraars geweest. Heb jij genoeg aan enkel een basisverzekering? Ook dan loont het dus om een vergelijking te maken. Vergelijken kost je tijd, maar het kan jou een (flinke) besparing opleveren.
2. Niet naar de polis kijken
Veel mensen die een zorgverzekering vergelijken, kijken niet naar de polis. Nee, zij focussen zich vooral op de prijs. Een zorgverzekering met een lage premie is mooi meegenomen, want hierdoor bespaar je geld. Toch is de goedkoopste zorgverzekering niet standaard de beste. Om te bepalen welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past, let je ook op de polis. Binnen zorgverzekeringen maken we onderscheid tussen verschillende polissen. We zetten ze hier de bekendste polissen op een rijtje:
– Naturapolis
Kies je voor een basisverzekering met naturapolis? Dan vergoedt een zorgverzekeraar de volledige zorgkosten alleen als je naar een aangesloten zorgverlener gaat. Als je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, betaal je (een deel van) de rekening zelf. Doordat er bij een naturapolis beperkte keuzevrijheid is, betaal je minder voor een basisverzekering met deze polis.
– Restitutiepolis
Naast de naturapolis kun je ook kiezen voor een basisverzekering met restitutiepolis. Kies je voor een verzekering met deze polis? Dan maakt het niet uit naar welke zorgverlener je gaat. Als de zorg binnen jouw zorgverzekering valt, vergoedt de verzekeraar dit. Soms betaal je de rekening eerst zelf, maar je krijgt het geld dan achteraf terug van jouw zorgverzekeraar. Aangezien je bij een restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt, valt jouw premie bij deze verzekering hoger uit.
– Combinatiepolis
Tot slot kennen we ook nog een combinatiepolis. Zoals je mogelijk al vermoedt, worden een natura- en restitutiepolis hierin gecombineerd. Kies je voor deze polis? Dan hangt het van het soort zorg af welke polis van toepassing is. De ene keer kan dit de naturapolis zijn, de andere keer de restitutiepolis.
3. Denken dat aanvullende verzekeringen altijd de moeite waard zijn
Naast de basisverzekering kun jij je aanvullend verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld voor de tandarts en fysiotherapie. Een valkuil bij het vergelijken van zorgverzekeringen is dat mensen denken dat zij goedkoper uit zijn met en aanvullende verzekering. Heb je een slecht gebit of ga je jaarlijks meerdere malen naar de fysio? Dan bespaar je mogelijk geld met een aanvullende verzekering. Kom je nooit bij de fysiotherapeut of ga je alleen voor controle(s) naar de tandarts? Dan is een aanvullende verzekering waarschijnlijk niet interessant.
Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis