Groene stroom is steeds vaker in het nieuws, dus zult u er zeker ook over hebben gehoord. Maar wat is groene stroom nu precies? Hoeveel kost het en werkt het op dezelfde manier als uw huidige elektriciteit? In dit artikel geven wij u antwoord op die vragen.
Grijze stroom versus groene stroom
In de wereld van de energieleveranciers spreekt men over grijze en groene elektriciteit, Grijze stroom wordt opgewekt met energiebronnen die opraken zoals olie, steenkool en gas. Ook ontstaan bij de verbranding hiervan verontreinigingen die het milieu bedreigen. Een deel van de grijze stroom wordt opgewekt met atoomenergie. Hierbij ontstaat afval dat eeuwen een bedreiging gaat vormen voor de natuur en kernenergie is natuurlijk ook niet zonder risico’s gelet op de enorme krachten die hierbij worden opgewekt.
Lees ook: Zoektocht naar de beste energieleverancier
Groene stroom wordt uitsluitend opgewekt met niet eindige en dus hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, wind en waterkracht. De productie van groene energie is dus beter voor het milieu en zal ook door de komende generaties kunnen worden gebruikt.
Is groene stroom anders dan grijze stroom?
Het antwoord op deze vraag is een eenduidig ‘nee’. Er is behalve in de manier waarop de elektriciteit wordt geproduceerd geen enkel verschil in beide soorten energie. Het is zelfs zo dat u precies dezelfde energie krijgt als uw buurman als u kiest voor groene energie en hij voor grijze energie. De energieleveranciers zetten hun product op hef net als een combinatie van groene en grijze stroom. Iedere gebruiker krijgt in Nederland dan ook dezelfde soort elektriciteit
Is groene stroom duurder dan grijze stroom?
Momenteel is het maken van groene stroom nog duurder dan het produceren van grijze stroom, Dat zal op termijn veranderen omdat groene stroom nu eenmaal wordt gemaakt met onuitputtelijke energiebronnen en dat geldt niet voor grijze stroom. Ook geldt de simpele economische wet dat hoe meer groene stroom wordt gevraagd, hoe voordeliger het zal worden om die te maken. Maar als consument hoeft u in het algemeen momenteel niet meer te betalen voor groene stroom dan grijze stroom. Bij sommige leveranciers betaalt u zelfs iets minder voor groene stroom. Dat is mogelijk omdat de overheid subsidie verleent voor het maken van schone energie. Als u een beetje rondkijkt naar een goedkope energiemaatschappij is groene stroom voor u dus voordeliger dan grijze stroom.
Hoe weet u zeker dat u wel groene stroom krijgt?
Omdat de elektriciteit op het net overal hetzelfde is en een mix van grijze en groene stroom wordt er door de overheid streng gecontroleerd dat de energiemaatschappijen voldoen aan hun verplichtingen. Als u voor groene stroom kiest, moet u leverancier die stroom ook groen opwekken of groene stroom inkopen als hij niet voldoende zelf kan maken. De overheid ziet hier op toe en als u heeft gekozen voor groene stroom ontvangt u ieder jaar een certificaat dat uw energiemaatschappij voor u groene stroom heeft geproduceerd. Door dit systeem van controles en subsidies kan de overheid ook u garanderen dat u feitelijk groene stroom krijgt geleverd.
Hoe is het geregeld met buitenlandse groene stroom?
In Nederland wordt minder groene stroom geproduceerd dan er wordt gevraagd. Een deel van de groene stroom komt dus uit het buitenland. Dit betreft vrijwel uitsluitend elektriciteit die met waterkracht is opgewekt in Scandinavië. In Noorwegen, Zweden en Finland zijn de regels voor het opwekken van schone energie zeer streng en is de controle goed geregeld. Hierdoor kunt u er in Nederland van verzekerd zijn dat ook groene stroom uit het buitenland uitsluitend is opgewekt op een duurzame wijze.
Is er ook groen gas?
Er wordt tegenwoordig heel veel gesproken over de problemen die verband houden met de winning van aardgas in Groningen en omgeving. De overheid streeft er zelfs naar om woningen binnen een periode van 30 jaar niet meer te laten verwarmen met aardgas. Er bestaan momenteel ook mogelijkheden om groen gas te produceren. De meest voorkomende wijze is met behulp van biomassa. Ook groen gas wordt dus duurzaam gemaakt met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Het gas dat op die manier wordt geproduceerd is exact gelijk aan samenstelling als aardgas. Het kan dus gebruikt worden om te verwarmen en te koken. Evenals dat voor groene stroom geldt wordt groen gas momenteel al toegevoegd aan het gasnetwerk. Ook het gas dat u gebruikt is op het ogenblik dus een combinatie van groen gas en aardgas. De productie van groen gas is echter veel duurder dan het oppompen van aardgas. Mocht u uit principiële redenen willen kiezen voor groen gas dan betaalt u daarvoor duidelijk meer dan voor aardgas. Ook zal er nooit voldoende groen gas kunnen worden gemaakt om aan de huidige vraag naar gas te kunnen voldoen.
.