Het kan al gebeuren als u in de twintig bent, maar ook pas als u tegen de 80 loopt. Menselijk haar wordt op den duur grijs. Dat gebeurt vaker en vooral sneller bij mannen dan bij vrouwen. Maar omdat we gemiddeld steeds ouder worden, krijgen ook steeds meer vrouwen te maken met grijze haren. De kleur grijs kan verschillen van bijna wit tot donkergrijs. Haar verven is iets dat ook in de oudheid wel gebeurde maar ook eeuwenlang als schadelijk voor de gezondheid werd gezien. De laatste jaren is er ook een bijzondere trend ontstaan, waarbij vooral jongeren hun haar juist grijs laten verven omdat dit een modekleur is geworden.
De geschiedenis van het verven van haar
Grijs haar verven, waar komt dat vandaan? Wat we zeker weten is dat de Egyptenaren henna gebruikten om haar bij de kleuren en ook grijze haren weg te werken. De Feniciërs gebruikten goudstof voor een wel zeer bijzondere bijkleuring van het haar, uiteraard bestond deze mogelijkheid alleen voor de rijken en machtigen. De Galliërs kozen een verdunde oplossing van loog om hun haar een lichtere kleur te geven. Dit fascineerde de Romeinen, omdat een lichte haarkleur ook werd geassocieerd met jeugd. Echt gezond voor het haar waren geen van deze methoden.
Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw raakte het verven van haar weer in zwang. Zolang duurde het tot de grote massa vertrouwen had in de onschuld van de haarverf. Het bekende cosmeticamerk L’Oréal werd in 1909 opgericht met als eerste naam: French Harmless Hair Dye Company. Voor die tijd was grijs haar laten groeien eigenlijk de enige mogelijkheid.
Grijze groei camoufleren
In de jaren 50 van de vorige eeuw begon de beauty industrie de angst voor het ouder worden aan te wakkeren. Men ging zelfs zo ver om te stellen dat ‘grijs haar het einde betekende van de romantiek’. Haar grijs laten worden, hoefde niet meer nadat in 1956 ‘Miss Clairol’ op de markt kwam. Met dit middel kon iedere vrouw grijs haar verven of bleken, en dat kon gewoon thuis. Grijze groei kon worden gecamoufleerd. In eerste instantie koos men vooral voor één kleur. Aan het eind van de 20e eeuw werd het ook een trend om highlights en lowlights aan te brengen in het haar.
De laatste 10 jaar is het ook gebruikelijk geworden om haren in een niet natuurlijk kleur te verven zoals groen of roze. Ook het haar grijs verven is voor jongeren steeds populairder geworden. Grijze haarverf gebruikt men bijvoorbeeld ook om contrasten te realiseren. Een glanzend grijze paardenstaart in bruin haar geeft een opmerkelijk effect evenals een coupe soleil met grijze accenten.
Mooi grijs haar
Hoewel grijs haar een elegante kapsel kan vormen, schrikken de meeste mensen en dan met name vrouwen behoorlijk als ze de eerste grijze haren ontdekken. Meteen overgaan tot een volledige kleuring is vaak onnodig. Het verven van het haar is nog altijd een behoorlijke belasting voor de conditie van het haar. Als u blond of licht haar heeft, kunt u deze eerste grijzer haren verbergen door wat highlights te gebruiken. Heeft u bruin haar dan zijn lowlights de beste oplossing. Is het aanbrengen van highlights en lowlights niet meer voldoende, ga dan over op een kleurspoeling of tijdelijke haarkleuring.
Bij een kleurspoeling wordt er een dun laagje over uw haren gelegd die zoveel mogelijk overeenkomt met de natuurlijke kleur. De structuur van uw haar wordt er niet door aangetast en het effect is in het algemeen dat het grijze haar niet meer zichtbaar is, Door het wassen van uw haar vervaagt de kleur echter steeds meer. Bij een tijdelijke haarkleuring gaan de kleurmoleculen tussen de haarschubben zitten omdat deze kleiner zijn. Daarom blijven ze langer zitten dan bij een kleurspoeling, maar ook deze kleur vervaagt bij het wassen.
Een permanente haarkleuring?
Als uw haar voor meer dan 50% uit grijze haren bestaat, is een permanente haarkleuring de meest efficiënte optie. Deze kleuring verdwijnt niet door uw haar te wassen. Maar uiteraard zal uw haar blijven groeien en zal de grijze uitgroei iedere 4 of 6 weken moeten worden bijgewerkt. Een permanente haarkleuring kan alleen worden verwijderd door het (grijze) haar volledig te laten uitgroeien. Kies dus heel zorgvuldig een haarkleur als u voor deze optie kiest.
In de praktijk blijkt dat de meeste mensen een kleur die niet te veel afwijkt van de natuurlijke kleur op den duur het meest prettig vinden. Een donkere haarkleur geeft mensen waarbij die niet de natuurlijke kleur is vaak een strenge uitstraling. Een te lichte haarkleur doet daarentegen vaak onnatuurlijk aan.
Kunt u grijs haar blonderen?
Veel vrouwen zijn trots op hun blonde haren en andere vrouwen zouden blonderen wel eens willen proberen. Grijs haar lichter maken door het te blonderen is eigenlijk een klus die alleen door een professionele kapper kan gebeuren. Grijs haar is stugger dan gekleurd haar omdat ook de talgproductie is afgenomen. Hierdoor hecht blonde haarverf veel minder goed en is de dekking in het algemeen niet erg goed. Thuis aan de slag gaan met een blonde haarverf van de drogist is dus geen goed idee als u grijze haren wilt camoufleren.
Lees ook: Grijze haren, wat kunt u hiertegen doen?
Wilt u grijs haar?
Het is vooral iets voor jongeren en pas een paar jaar in de mode: het grijs verven van het haar. Misschien denkt u dar dit vergelijkbaar is met andere haarkleuren, maar in feite komt er heel wat kijken om een haardos een mooie grijze kleur te kunnen geven. Haar grijs verven gaat als volgt:
- Het haar wordt meerdere keren gebleekt. Het aantal keren is afhankelijk van de natuurlijke kleur.
- Omdat het haar door het bleken een gele kleur krijgt, moet dit eerst worden gecompenseerd met een paarse toner.
- Pas als de kleur voldoende is hersteld kan er een grijze haarverf worden aangebracht.
- Haar dat grijs is geverfd kan het beste lang mooi worden gehouden met een zilvershampoo.
Als u het haar grijs wilt verven is een professionele kapper aan te raden.