Het is een nieuwe trend: senioren die iemand inhuren om hen gezelschap te houden. Gezelschap voor ouderen in de vorm van een betaalde kracht die samen met de ouderen dingen doet als een wandeling maken, een spelletje doen of gewoon wat praten. Het lijkt de toekomst te zijn in een wereld waar het aantal ouderen steeds meer toeneemt en er steeds minder tijd voor hen beschikbaar lijkt te zijn.
Inhuren van gezelschap voor ouderen tegen betaling
Het lijkt iets dat kenmerkend is voor de moderne tijd. Het zou toch vanzelfsprekend moeten zijn dat kinderen deze zorg op zich zouden moeten nemen. Als ook het gezelschap houden van ouderen een betaalde dienst lijkt te worden, wordt de maatschappij daardoor nog killer.
Maar er is ook een andere realiteit. Het leven is veranderd in vergelijking met een paar decennia geleden. Kinderen moeten vaak beide hard werken. Ook is er binnen een gezin al vaak veel minder tijd voor de eigen kinderen. Bovendien vormt het ook een oplossing voor ouderen wier kinderen in het buitenland wonen.
Een dienst zonder medische aspecten
Behalve voor ouderen waarvan de kinderen in het buitenland wonen kan deze betaalde dienst ook een rol spelen naast de mantelzorg. Kinderen die zeer intensief mantelzorg doen voor hun ouders, ontbreekt het vaak aan tijd om ook nog eens als gezelschap te dienen. En voor alle duidelijkheid, deze vorm van gezelschap houden, omvat geen medische aspecten. Er wordt uitsluitend betaald voor de aanwezigheid en de daaruit vloeiende gezelligheid.
Hoe werkt het?
Een goed voorbeeld van deze wijze van gezelschap voor ouderen is de wijze waarop ‘Mantelaar’ die invult. Deze (commerciële) instelling koppelt studenten uit studies die verband houden met de zorg aan ouderen. Behalve naar woongebied wordt ook gekeken naar gemeenschappelijke interesses en achtergrond. De studenten krijgen ook eerst een opleiding. Artsen geven cursussen waarin de studenten wordt geleerd om te letten op signalering dat er problemen zijn met de gezondheid. Ook dementie is een onderwerp dat veel aandacht krijgt in de opleiding. Daarnaast wordt veel verteld over bewegen en gezonde voeding. Natuurlijk hangt hieraan een prijskaartje.
Andere aanbieders van betaald gezelschap voor ouderen
Er zijn ook aanbieders die voor het gezelschap dat ouderen wordt aangeboden zich richten op een andere leeftijdsgroep dan studenten. Deze instellingen kiezen juist voor ouderen die als betaald gezelschap kunnen fungeren. Dat kan zijn van mensen die op een leeftijd zijn die vergelijkbaar is met eventuele kinderen van de senioren. Maar ook leeftijdgenoten behoort tot de mogelijkheden. De filosofie hierachter is dar het voor ouderen die gezelschap zoeken, meer eenvoudig is om contact te maken met ingehuurde krachten die niet zo jong zijn.
Lees ook: 10 tips om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen
Wat kost het?
Het inhuren van betaald gezelschap is een commerciële dienst die door geen enkele zorgverzekering wordt vergoed. Ook zijn er geen overheidsbijdragen voor de aanbieders evenmin als subsidies. Dat betekent dat voor deze betaalde dienst een uurtarief moet worden betaald dat kostendekkend. Uiteraard willen de aanbieders ook zelf verdienen aan de diensten die zij aanbieden. Dat betekent dat er per uur moet worden gerekend op een tarief van minimaal € 20. Er zijn ook nachttarieven van toepassingen en sommige aanbieders hanteren een dagtarief voor 24 uur gezelschap. In de praktijk zullen derhalve voornamelijk de meer gefortuneerde ouderen gebruik kunnen maken van deze dienst. Maar ook zijn het vaak de kinderen die zelf onvoldoende tijd beschikbaar hebben die een bijdrage leveren.
Verzet tegen het betaald inhuren van gezelschap door ouderen
Niet iedereen is blij met deze manier van inhuren van gezelschap voor ouderen. Natuurlijk is er een zekere onrechtvaardigheid dat deze vorm van betaald gezelschap alleen beschikbaar is voor wie er genoeg geld voor heeft.
De landelijke vereniging van mantelzorgers en vrijwilligers (Mezzo) constateert een ander probleem. Sommige aanbieders noemen hun diensten ook mantelzorg. Dat vindt Mezzo een foute omschrijving. Mantelzorg is het verlenen van echte zorg aan bijvoorbeeld familie, vrienden of buren. Bij Mantelzorg praat men niet over begin- of eindtijd of een vast uurtarief.
Verder zijn er organisaties waaronder ouderenbonden die zich zorgen maken over de betrouwbaarheid. Het personeel van de aanbieders komt bij een groep mensen die kwetsbaar kan zijn. Door eenzaamheid of andere sociale problemen zou het relatief eenvoudig zijn om een vertrouwenspositie op te bouwen en deze te misbruiken. Is het dan niet noodzakelijk om personeelsleden te screenen en ook te controleren in de uitoefening van hun werk?
Ondanks het verzet en de onbekendheid ervan, wint deze vorm van dienstverlening aan populariteit. Duizenden ouderen maken er al gebruik van. Het aantal aanbieders neemt snel toe en het aantal vestiging wordt snel uitgebreid.