Gestippeld wonen is ontwikkeld door voormalig architect Nico van der Dool en is al meer dan 30 jaar oud. Het gaat hierbij om groepen ouderen die verspreid wonen over een gebouw, meestal een flat of een appartementsgebouw. In theorie is het echter ook mogelijk in een dorp of een wijk, hoewel dat momenteel nog niet gebeurt. Door het verspreide wonen kan men op een tekening de stippen zien van de leden van de groep, verspreid over het gebouw.
Eigenlijk is gestippeld wonen iets dat ouderen wel kennen van vroeger. In die tijd woonden families vaak verspreid over een dorp of een bepaalde wijk van een stad.
Kenmerken van gestippeld wonen
Gestippeld wonen is bedoeld voor senioren die zelfstandig willen en kunnen wonen, maar toch de voordelen van een groep willen gebruiken. In het gebouw waar men samenwoont, wordt er daarom ook een extra ruimte gehuurd of gekocht. Die gemeenschappelijke ruimte is er voor gezamenlijke activiteiten. Dat kan vele zaken omvatten van eten tot samen tv kijken. Een dergelijke ruimte is echter ook handig voor diensten van bijvoorbeeld thuiszorg, waar meerdere leden van de groep een beroep op doen.
Hoe regelt men het gestippeld wonen?
Het is van belang dat de groep precies groot genoeg is om het extra appartement betaalbaar te houden qua huur of aankoop. De groep moet verder samen ook alles regelen voor deze extra woonruimte, denk aan inrichting, onderhoud maar ook schoonmaak. Natuurlijk kan een deel van deze zaken door derden worden gedaan tegen betaling.
Her recht van coöptatie
Het is natuurlijk onvermijdelijk dat er soms leden van de groep zullen vertrekken. Dit kan noodgedwongen zijn maar ook uit vrije wil. Het recht op coöptatie houdt dan in dar de groep zelf kan bepalen wie er in de vrijgekomen woonruimte komt. Dit op basis van een afspraak met de eigenaar van het gebouw ingeval van huur. Op deze manier kan de groep zelf bepalen hoe het samengesteld is of wordt.
Lees ook het artikel: Alternatieve woonvormen voor senioren
Gestippeld wonen in bestaande gebouwen
Natuurlijk kan gestippeld wonen gerealiseerd worden in bestaande gebouwen. Daarbij is het van groot belang dat goede afspraken worden gemaakt met de eigenaar van het gebouw, als het huur betreft. Vaak zal dit een coöperatie zijn en meestal zal de gemeente bereid zijn mee te werken aan deze vorm van bewoning. Vooral in de grotere steden van ons land hebben gemeenten vaak een consulent, die het klappen van de zweep op dit gebied kent. De bedenker van deze woonvorm, Nico van der Dool, heeft zelf ook vele jaren als consulent in Rotterdam gewerkt.
Gestippeld wonen in nieuwe gebouwen
Bij voldoende belangstelling in een gemeente zijn er vaak zowel private verhuurders als sociale woningbouwmaatschappijen die hierop willen inspelen. Het gestippeld wonen vraagt immers nauwelijks extra voorzieningen en brengt voor de verhuurder geen extra kosten mee.
Bent u ook geïnteresseerd in gestippeld wonen? Informeer er dan eens naar bij uw gemeente.