Natuurlijk kunt u erover discussiëren wat Grootmoeders tijd nu eigenlijk is, omdat dit voor eenieder van ons weer verschillend is. Toch zijn er een aantal gerechten die meteen verbonden worden met de goede oude tijd en de bijzondere smaken die oma op tafel wist te zetten. We noemen er hieronder een aantal die iedereen kent en die iedereen kan maken zonder ingewikkelde ingrediënten of dure apparatuur.
Wentelteefjes
Een eenvoudig gerecht dat zowel bij het ontbijt als de lunch kan worden genuttigd. Het enige wat u hiervoor nodig heeft, is (oud) brood, melk, een ei, wat boter en voor de smaak suiker en een beetje zout en kaneel. Mix de melk met de andere ingrediënten en week de boterhammen hier om en om in. Dan twee minuutjes in de hete koekenpan aan iedere zijde. Eventueel nog kaneel en suiker toevoegen naar smaak.
Rundvleessoep
Dit is een echte zondagse soep die heerlijk ruikt en smaakt. Het ziet er ook nog eens vrolijk uit op je bord en vult uitstekend. Een rundvleessoep, maken, is echt niet moeilijk. Natuurlijk zijn er vele varianten, wij kozen voor u die met sukade lappen. De sukadelappen snijdt u in redelijk kleine stukken en kookt u 30 minuten in water. Kruiden en groenten zijn in vele varianten mogelijk. In deze variant gebruikten wij: tamarinde, ketoembar, komijnpoeder, djahé, kentjoer, knoflook, rode peper, sjalotten, laos, zwarte peper, kemirinoten, serehstengel, limoensap, daun salam, arachideolie en een beetje taugé. Als u alle ingrediënten aan de soep heeft toegevoegd, laat u die een uurtje sudderen op een laag vuurtje. Naast de soep kunt u rijst en kroepoek serveren voor een complete maaltijd. En grootmoeder had ook niet altijd alle benodigdheden in huis, dus u mag rustig improviseren.
Spruitjesstamppot met verse worst
Grootmoeder wist ook best hoe ze spruitjes lekker moest maken. Maak er een lekkere stamppot van. Voor een pan met stamppot heeft u een kilo kruimige aardappelen en 500 gram spruiten nodig. Vier verse worstjes is voldoende voor deze hoeveelheid. Verder voegt u nog grove mosterd, basterdsuiker, 1 ei, 1 Elstar appel en wat gerookte spekreepjes toe. Bladpeterselie is goed voor een lekker smaakje. Als u alles heeft klaargemaakt in de pan en koekenpan voegt u het samen en maakt er een grove stamppot van. Nog even proeven en op smaak maken met een beetje zout en versgemalen peper. Natuurlijk serveer je deze lekkere stevige hap met een kuiltje voor de jus.
Appeltaart
Wat is er nu meer een gerecht uit grootmoeders tijd dan zo’n heerlijke appeltaart. Een appeltaart kan in de oven vandaag de dag toch eigenlijk niet meer mislukken als u het recept goed volgt. Waar het om gaat is de keuze van de appels en de hoeveelheid kaneel die u gebruikt om de smaak precies goed te krijgen. Als iedereen eenmaal gewend is aan uw echte ‘ouderwetse’ appeltaart willen ze nooit meer iets anders.
Bij gerechten uit grootmoeders tijd is het vooral van belang dat u gaat voor de smaken die u en uw gasten lekker vinden. Improviseer naar hartenlust.
Lees ook: Dit zijn de niet te missen vitamines in uw dagelijkse voeding