De senioren van vandaag zijn actiever dan hun voorgangers zijn geweest. Dat betekent dat ze op latere leeftijd nog plannen hebben en maken. Misschien om een leuke hobby aan te pakken, het huis of de tuin een opknapbeurt geven of zelfs een onderneming te starten. Voor de meeste zaken heeft u geld nodig. Misschien is dat niet direct beschikbaar en wilt u dat lenen. Welke mogelijkheden zijn er dan?
Begin met een financieel plan
Wilt u geld lenen, dan is het bij iedere leeftijd belangrijk om u eerst af te vragen hoeveel u nodig heeft. Op basis daarvan kan u beoordelen in hoeverre het mogelijk is om het bedrag ook weer af te lossen. Op latere leeftijd moet u ook nog rekening houden dat er voorwaarden gelden op basis van uw leeftijd. Ook hebben sommige banken of andere financiële instellingen een maximum gesteld aan het bedrag dat een senior bij hen kan lenen.
Een maximale leeftijd voor lenen
Wettelijk kunt u bij banken en andere financiële instellingen niet meer lenen als u 78 jaar of ouder bent. Die leeftijd is uiteraard arbitrair zeker omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden. Op uw 78e kunt u nog bijzonder actief zijn en hoeft u zich zeker niet oud te voelen. Toch zult u als u op die leeftijd of ouder geld wilt lenen zich moeten richten tot particulieren. Wellicht dat uw familie of vrienden/kennissen iets voor u kunnen doen. Let er dan wel op dat u de lening-overeenkomst op een zakelijke en correcte manier opstelt. Een probleem over geld is nu eenmaal de meest voorkomende oorzaak van ruzie in een relatie.
De persoonlijke lening
Een persoonlijke lening kunt u wel afsluiten bij een financiële instelling tot uw 78e. Let er hierbij wel op dat de looptijd meestal kort is. In het algemeen ligt deze namelijk bij de meeste instellingen tussen de leeftijd van 70 en 78 jaar. Door deze beperking zijn de bedragen die u kan lenen vaak niet erg hoog en moet u rekening houden met de aflossing voor uw 81ste levensjaar en de mogelijkheid om deze uit uw inkomen te kunnen betalen.
Het doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is vaak een handige optie, omdat u dan meer vrijheid heeft bij het eventuele opnemen en terugbetalen van een lening. Met de huidige rentestand vallen de kosten in het algemeen ook nog wel mee. Let er overigens wel op dat u een opgave krijgt van de totale kosten van een dergelijke lening en niet alleen de rente. Ook bij het doorlopend krediet is er een leeftijdgrens en die is zelfs relatief laag. Een doorlopend krediet eindigt in het algemeen tussen 58 en 66 jaar.
Een stukje zekerheid
Wilt u zeker zijn dat uw nabestaanden geen verplichtingen hebben op basis van een lening die u bent aangegaan? Overweeg dan een overlijdensrisicoverzekering. De premie hiervan is uiteraard afhankelijk van de hoogte van de lening, de resterende looptijd en uw leeftijd. Het is een financiële afweging maar wel eentje die u waarschijnlijk meer rust kan geven.