De huizenmarkt is oververhit momenteel. Dat betekent dat vooral starters het moeilijk hebben om een eigen huis te vinden voor een redelijke prijs. Tevens zijn de regels voor hypotheekverstrekking door banken behoorlijk aangescherpt. Heeft u spaartegoed dat u niet meteen nodig heeft, dan kunt u misschien als familiebank optreden. Een familiehypotheek is iets waarmee u kinderen of kleinkinderen kunt helpen zonder zelf grote risico’s te hoeven nemen. Zo kunt u familie helpen aan een eigen huis en zelf een aantrekkelijke rente ontvangen.
Familiehypotheek, hoe werkt het?
Een familiehypotheek verstrekken is vergelijkbaar met een gewone lening aan een familielid, maar er zijn formaliteiten die u moet regelen. Het is dan ook verstandig om een voorbeeld van een familiehypotheek te bekijken. In ons land is de fiscale aftrek van hypotheekrente nog steeds erg aantrekkelijk. Ook de rente die op een familiehypotheek wordt betaald is in principe dus aftrekbaar. Maar omdat de lening tussen familieleden wordt gesloten, zal de belastingdienst die beoordelen op redelijkheid. De overeenkomst moet bij de belastingdienst worden gemeld en zal worden beoordeeld op fiscale juistheid.
Familiehypotheek, ook een tweede hypotheek is mogelijk
Natuurlijk is het niet zo dat u de gehele hypotheek hoeft te verstrekken. Als een bank bereid is een deel van de financiering van het eigen huis te verstrekken, kunt u ook het restant lenen. In dat geval krijgt u het recht van tweede hypotheek. Ook dan moet de familiehypotheek rente redelijk zijn en niet specifiek zijn bedoeld om alleen belastingvoordeel te behalen.
De hypotheek berekenen
Gaat uw kind of kleinkind een eigen huis kopen? Dan zal deze zeker met veel dingen te maken krijgen. Ook de hypotheek maakt daar onderdeel van uit. Er zijn diverse manieren waarop u de familiehypotheek kunt berekenen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Hypotheek24 om de familiehypotheek te berekenen. Het is het beste om dit samen met uw kind of kleinkind te doen.
De rol van de notaris bij een familiehypotheek
Bij een familiehypotheek kunt u veel zelf regelen. Er zijn standaard leningsovereenkomsten te vinden op het internet bij betrouwbare partijen, bijvoorbeeld de consumentenbond. Deze kunt u dus gebruiken als voorbeeld leningsovereenkomst, die de basis vormt voor de familiehypotheek. Het vestigen van een hypotheekrecht is echter nodig om voor belastingaftrek in aanmerking te komen. Daarvoor heeft u een notaris nodig, omdat deze in Nederland als enige die bevoegdheid bezit. De kosten van de hypotheekakte zijn overigens ook aftrekbaar bij de hypotheeknemer.
De risico’s van een familiehypotheek
Iedere lening houdt risico’s in en de rente is natuurlijk een schrale troost indien de lening niet terugbetaald zou kunnen worden of slechts voor een deel. Als hypotheekgever heeft u een woning als onderpand, mocht er iets gebeuren. Maar zeker als u een tweede hypotheek heeft verstrekt, bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat de waarde van het onderpand onvoldoende is. Kijk daarom ook zakelijk naar een familiehypotheek. Als de hypotheek misschien te hoog is in verhouding tot het inkomen of het onderpand is het niet verstandig die te verstrekken. Ook in het belang van de hypotheeknemer.
Wat moet er geregeld worden in de leningsovereenkomst?
In de leningsovereenkomst die de basis zal vormen voor de hypotheekakte moet u een aantal dingen regelen. Zo moet worden vastgelegd of de lening lineair of via een annuïteit zal worden afgelost. Het is verstandig om de aflossing ook van tevoren te berekenen, zodat er duidelijkheid is voor beide partijen. Verder moet er een rentepercentage worden afgesproken. Om de familiehypotheek rente acceptabel te maken voor de belastingdienst moet deze vergelijkbaar zijn met de rente die een hypotheekbank zou vragen. Dat betekent dat de familiehypotheek rente niet te laag mag zijn, maar ook niet te hoog. Leg ook altijd in de overeenkomst vast dat deze aangepast kan worden indien dit nodig mocht zijn omdat de belastingdienst de huidige voorwaarden niet acceptabel acht voor aftrek van hypotheekrente.
Familiehypotheek, extra vrijgevigheid is mogelijk
Indien u het kind of kleinkind nog een extra handje wilt helpen bij de aankoop van een eigen huis, kunt u dit doen door een deel van de rente terug te geven in de vorm van een schenking. Let goed op dat u dan geen rente moet kwijtschelden of minder moet laten betalen! Voor de hypotheekrenteaftrek is het noodzakelijk dat de volledige rente daadwerkelijk wordt betaald. De belastingdienst ziet hier streng op toe. U mag uit vrijgevigheid wel een belastingvrije schenking doen, mede omdat u nu een hogere familiehypotheek rente ontvangt dan dat u rente op een spaarrekening zou kunnen ontvangen. Vraag op dit punt eventueel ook advies aan de notaris.
Met uw kinderen in één huis wonen is financieel ook heel aantrekkelijk. Meer weten? Lees dan het artikel Kangoeroewoning of duowoning.