Als we het over eetstoornissen hebben, denken we bijna altijd meteen aan jonge vrouwen die een overmatige aandacht besteden aan figuur of gewicht. Een dergelijke eetstoornis is beslist geen sinecure en zeer ingrijpend in het leven van iemand die het probleem heeft. Ook bij ouderen komt het vaker voor dan men denkt.
De verschillende soorten eetstoornissen
De volgende eetverslavingen komen regelmatig voor.
- Hierbij speelt de angst om dik te worden en ontstaat er een vervormd zelfbeeld. Door te weinig te eten kan het leven in gevaar komen.
- Hier is er ook een overmatige behoefte aan controle wat iemand eet. Er komen daarbij ook ‘vreetbuien’ voor waarna men weer van het voedsel wil afkomen door over te geven.
- Binge-eating. Dit lijkt veel op boulimia maar zonder de behoefte om het eten kwijt te raken.
- Hierbij is er een obsessie om alleen voedsel eten wat men zelf als gezond beschouwt. Hierdoor ontstaat vrijwel altijd een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en ondervoeding.
Eetstoornis op latere leeftijd
Bij eetstoornissen op latere leeftijd kunnen er ruwweg twee groepen worden onderscheiden.
De ene groep bestaat uit vrouwen die op jongere leeftijd een eetstoornis hebben gehad. Op latere leeftijd kan er dan ineens een terugval plaatsvinden. Deze wordt vaak veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het wegvallen van de partner, een scheiding of een ernstige ziekte.
De tweede groep bestaat uit vrouwen die op latere leeftijd voor het eerst een eetstoornis ontwikkelen. Dit kan betekenen dat het probleem pas laat wordt onderkent. Dat komt door onbekendheid van eetstoornissen op latere leeftijd. Ook speelt schaamte en het idee dat er niets aan kan worden gedaan dan een rol.
Signalen van eetstoornissen bij ouderen
Bij ouderen kunnen eetstoornissen ook tot anorexia leiden, maar die link wordt vaak niet gelegd. Anorexia op latere leeftijd is pas sinds korte tijd bekend. De signalen van een eetstoornis zijn op latere leeftijd niet anders dan bij jongere vrouwen. Denkt u iets te merken bij uzelf of een ander? Ga daar dan eerst eens over praten met de huisarts. Neem een mogelijke eetstoornis altijd serieus. Hoe eerder een behandeling kan beginnen hoe groter de kans is dat er minder schade zal ontstaan. Voor uzelf is het verstandig om een dagboekje te gaan bijhouden. Noteer hierin uw eetpatroon en de gedachten die hiermee te maken hebben. Dat maakt het voor een arts ook eenvoudiger. Eetstoornissen zijn behandelbaar als ze tijdig genoeg worden herkend.
Behandeling van eetstoornissen
Eetstoornissen hebben vrijwel altijd te maken met een verstoord zelfbeeld dat de persoon die eronder gebukt gaat, heeft. Cognitieve gedragstherapie is derhalve ook de meest voorkomende manier van behandeling. De therapeut onderzoekt hierbij welke gedachten er zijn over eten, gewicht, uiterlijk en dergelijke. Op basis daarvan, en met oefeningen, wordt gepoogd het gedrag weer te veranderen. Therapie kan zowel in de groep of individueel worden toegepast. Hoe eerder de therapie begint, hoe sneller die meestal resultaat heeft. Ook kunnen lichamelijke problemen worden vermeden door snel ingrijpen. Gezonde voeding is vaak al een goed begin.