Helaas hoort slechter zien bij ouder worden. Kleine lettertjes worden steeds problematischer te lezen en de leesbril loert om de hoek. Eigenlijk ontkomt bijna niemand eraan. Dit komt omdat de rek uit de elasticiteit van de ooglens is. Niks aan te doen! Gelukkig zijn er naast de leesbril nog een aantal hulpmiddelen waardoor lezen geen probleem meer is.
Goed licht
Het is belangrijk dat de plek waar je graag en veel leest goed verlicht is. Dat kan met een traditionele leeslamp, maar je kunt het ook op andere manieren oplossen. Zo kun je ook voor inbouwspots kiezen. Vooral als je ze voorziet van een dimmer, kun je op de fellere stand goed lezen. Een leeslamp kun je vaak op het papier richten, maar het ding zelf is eigenlijk maar een sta-in-de-weg. Ook voor inbouwspots geldt dat ze te richten zijn. Als je je stoel maar op de juiste plek zet!
Armspieren
Nu kun je natuurlijk je boek of je krant wat verder van je af houden, maar daar moet je wel goede armspieren voor hebben. De meeste mensen houden dat niet heel lang vol. Bovendien zijn je armen op een dag toch te kort en moet je echt aan de bril. Voorkom hoofdpijn en ga eens bij de opticien langs. Een oogmeting maakt je wijzer en aan de hand daarvan kun je een goede leesbril aanschaffen.
Lezen versus luisteren
Nu kun je ook kiezen voor boeken met vergroot lettertype, maar eerlijk is eerlijk, deze zijn niet in alle genres beschikbaar. Waarom niet eens een luisterboek uitproberen? Er is een speciale bibliotheek waar je luisterboeken van allerlei soorten kunt lenen, de luisterbieb. Dit is onderdeel van de reguliere bibliotheek, met als grootste verschil dat hij altijd open is. Een luisterboek kun je drie weken lenen, na deze tijd breng je ze virtueel weer terug. Het is het proberen waard!