Wat weet u van een total bodyscan? Er zijn best veel dingen die u regelmatig laat keuren. Denk maar eens aan uw auto, cv-ketel, caravan en andere zaken. Dat is ook logisch want voorkomen is beter dan genezen. Door een keuring kunnen eventueel problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en hersteld. Hierdoor bent u er dan weer verzekerd van dat u alles heeft gedaan om het vervoermiddel of apparaat goed te laten functioneren. Maar hoe zit het dan met uw lichaam? Dat is tenslotte ook in bepaalde opzichten te vergelijken met een machine. Is een periodieke keuring van uw lichaam aan te raden?
Wat is een total bodyscan?
Een full bodyscan voert men uit in klinieken waar u van top tot teen wordt onderzocht met MRI en CT-scans. De klinieken bevinden zich in het algemeen in Duitsland en beschikken over moderne apparatuur en professioneel personeel. Controleer altijd vooraf of de aanbieder ISO-gecertificeerd is en over het ZKN-keurmerk beschikt. Het gaat tenslotte om uw gezondheid. Het onderzoek is binnen een dag afgerond en is niet pijnlijk. Het is wellicht wel verstandig om eerst een oefening te vragen om te weten wat u te wachten zal staan. Het onderzoek is van relatief korte duur, maar de meest mensen zullen door de omgeving en de achtergrond van het onderzoek het als onprettig ervaren.
Wat zijn de kosten van een total bodyscan?
Professionals voeren dit onderzoek uit met behulp van dure machines. Er zijn ook regelmatig aanbiedingen, maar voor een standaard onderzoek met uitsluitend scans moet u rekenen op een bedrag van rond de € 1.000. Vaak is de aanbeveling om bij het eerste onderzoek ook een gastroscopie van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm en een colposcopie van de dikke darm te laten uitvoeren. Deze onderzoeken kosten extra. Laat u dus duidelijk informeren over de totale kosten van het onderzoek om verrassingen achteraf te vermijden. Uw ziektekostenverzekering zal een dergelijk onderzoek niet uit de basispolis vergoeden. In sommige gevallen is wel een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk. Overleg hierover vooraf met uw verzekeraar.
Lees ook: Spellen en geheugentraining voor ouderen met dementie en senioren
De successen van de total bodyscan
Waarschijnlijk heeft u ze ook wel meegekregen uit de media. De ervaringen van Bekende Nederlanders met deze vorm van bodyscan. De succesverhalen maken duidelijk dat er soms bij het onderzoek een ernstig probleem wordt opgespoord in een zeer vroeg stadium. De betrokken BN had zelf geen klachten die wezen op de medische afwijking. Door de diagnose in een dergelijk vroeg stadium te stellen, kon er snel worden ingegrepen en voelt de betrokkene dat deze total bodyscan zijn leven heeft gered. Hoewel u nooit moet vergeten dat er in het algemeen sprake is va reclame-uitingen zijn de successen natuurlijk wel realistisch en betreft het geen verzonnen verhalen. Dat zou immers de praktijk van de bodyscans meer kwaad dan goed doen.
De nadelen van de total bodyscan
Zeker als de jaren beginnen te tellen, zal ons lichaam gebreken gaan vertonen. Het is dus beslist niet onmogelijk dat er bij u ‘iets’ wordt gevonden tijdens het onderzoek. Het is via deze bodyscan natuurlijk niet meteen mogelijk om dan een diagnose te stellen. Er kan sprake zijn van een onschuldig probleem maar ook van een mogelijk levensbedreigende situatie op lange termijn. Dat betekent onzekerheid voor u. Op zo’n moment moet u zelf de beslissing maken of u kiest voor verder onderzoek of zelfs invasieve ingrepen. Het is uiteraard niet altijd zo dat een dergelijk onderzoek leidt tot duidelijkheid noch dat een geconstateerd probleem verholpen kan worden. Het hangt ook van uw eigen opvattingen af. Wilt het ‘het’ maar liever weten of kiest u ervoor om te wachten tot er klachten volgen die onderzoek onvermijdelijk maken?
Hoe denken experts erover?
Zoals u mocht verwachten zijn de meningen hierover verdeeld. In Nederland is het uitvoeren van een total bodyscan verboden. Dat heeft ook te maken met het feit dat men denkt dat de afweging in hoeverre een dergelijke screening zinvol is, moet worden gemaakt door onafhankelijke experts en niet de consument zelf. Tegenstanders denken ook dat als gevolg van de total bodyscan er soms onnodige ingrepen plaatsvinden die zelfs tot overlijden kunnen leiden. Aan de andere kant is iedere medicus zeer bewust van het feit dat een vroege opsporing van een mogelijk probleem de kansen verhoogt om dit op te lossen. In sommige gevallen kan dan zelfs met milde medicatie voorkomen worden dat een latere ingreep nodig is.
De keuze is aan u. Overweeg ook eens oefeningen in mindfullness.