Ben jij in verwachting van je eerste kind? Of heb je al een heel elftal rondlopen? Dan is het een goed idee om een testament op te laten stellen. Waarom? Zo kan je bijvoorbeeld een voogd benoemen voor je kind. Heb je geen kinderen? Ook dan is een testament op laten stellen verstandig. Zo kan je regelen hoe je erfenis wordt verdeeld en weten je naasten waar zij aan toe zijn, mocht jij komen te overlijden.
Wat is een testament?
Een testament is een document waarin je vastlegt wat er na je overlijden met je erfenis moet gebeuren. Denk hierbij aan je huis, je hond, je geld of zelfs je sociale media kanalen. Als je geen testament hebt, dan bepaalt de wet wat er met je nalatenschap gebeurt. Degenen die het dichts bij je staan zoals je partners, kinderen of familie, erven dan als eerste. Dit kan soms ongewenste gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat volgens de wet bepaalde mensen van je erven, waarvan je niet wilt dat zij mee kunnen delen in je nalatenschap.
Wanneer zou je een testament opstellen?
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het verstandig is om een testament op te laten stellen:
- Je gaat samenwonen
Als je gaat samenwonen is het verstandig om een testament op te stellen, omdat je als ongehuwde partners niet automatisch van elkaar erft. Mochten jullie samen een huis kopen, dan kan je in je testament regelen dat je partner in het huis mag blijven wonen na je overlijden.
- Je hebt kinderen of denkt over kinderen na
Als ouder wil je dat je kind zo goed mogelijk terecht komt, mocht jou iets overkomen. Je kan in je testament regelen dat je kind bijvoorbeeld naar de basisschool om de hoek blijft gaan of volgens een bepaalde geloofsovertuiging wordt opgevoed. Maar vooral: in je testament benoem je een voogd voor je kind. Dit is iemand die voor je kind zal zorgen op het moment dat jij dit niet langer kan.
- Je wil nalaten aan een goed doel
Heb je een bijzondere band met een goed doel en wil je ze ook steunen na jouw overlijden? In je testament kan je een geldbedrag nalaten aan een goed doel.
- Je wil besparen op de erfbelasting
Jouw erfgenamen dienen erfbelasting te betalen over je erfenis. Dit kunnen hoge bedragen zijn. Je kan in je testament bepaalde constructies opnemen waarmee je het betalen van de erfbelasting slim regelt en gebruik kan maken van vrijstellingen.
- Je hebt geen contact met bepaalde familieleden en wil niet dat zij erven
Het kan voorkomen dat je geen contact meer hebt met je broer en daarnaast bijvoorbeeld geen andere naaste familie hebt. Volgens de wet zou je broer dan de aangewezen erfgenaam zijn. Wil je dit niet? Dan is het verstandig om een testament op te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld een goede vriend als erfgenaam aanwijzen.
Kortom, of je alleenstaand bent, een partner hebt of kinderen, een testament opstellen is altijd verstandig. Je regelt zo dat jouw persoonlijke wensen op papier staan en jij de touwtjes in handen houdt wat betreft de verdeling van jouw erfenis.
Direct een testament opstellen of andere vragen?
Ben je overtuigd van het belang van een testament en wil je direct een testament laten opstellen? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met de specialisten van Ligo via 020-3031043. Wij helpen je graag verder.