Wist u dat er echt iedere maand weer een aantal nieuwe diëten trending zijn? Vaak zijn ze exotisch en beloven erg veel. Maar of ze ook echt werken? De experts denken dat in de toekomst er meer muziek zit in gepersonaliseerde voedingsadviezen. Er zou voor iedereen dan een soort dieet op maat komen. Lang en gezond leven door de juiste voeding die bij u past, maar zonder zekerheid natuurlijk. Ons lichaam zorgt er immers ook voor dat ook experts af en toe verbaasd staan over wat er mogelijk is.
De onzin van een het volgen van de meest populaire diëten
Wie zich vol enthousiasme van het ene dieet dat in de mode is op het andere stort, wordt vaak niet eens beloond met het gewenste gewicht en het daarbij horende figuurtje. Een depressie is vaker de uitkomst van een dergelijk gedrag. Diëten zijn namelijk vrijwel nooit gezond. Ze beloven vaak veel te veel en zijn in het algemeen erg eenzijdig. Hierdoor is het bijna ook onmogelijk om het langer vol te houden dan een paar weken. Denkt u er ook maar eens over na. We zijn nu eenmaal van nature alleseters en ons lichaam wil daarom ook diverse voedingsstoffen. Dan is het gewoon niet verstandig om langere periodes bijvoorbeeld alleen maar eiwitten te eten. Zelfs alleen groente en fruit is niet gezond. En zeker bij zogenaamde crash diëten, kunnen uw organen zelfs schade oplopen. Misschien valt u dan tijdelijk af, maar ten koste van gezondheid en dat is niet de bedoeling.
Lees ook: Dit zijn de niet te missen vitamines in uw dagelijkse voeding
Emotioneel eten
Eigenlijk doen we het allemaal wel eens, ook als we verder doorgaans gezond leven en eten, emotioneel eten. Na een succesvolle periode van gezond eten, kan iemand zo maar zich storten op een grote hoeveelheid slagroomgebak, als men even niet lekker in het vel zit. Deze slechte gewoonte in volgens psychologen ook maar moeilijk af te leren. Maar met war training kunnen onze hersenen ook aanleren om gezonde dingen lekker te gaan vinden, zoals koffie zonder suiker en veel groente en fruit.
Onderzoek lijkt er ook op te wijzen dat de aanleg voor overgewicht ook in de genen is opgenomen, Er blijken ook duidelijke verschillen te zijn hoe het lichaam om gaat met voedingsstoffen. De een zal meer aankomen met eenzelfde voedingspatroon dan een ander. Overgewicht is echter behalve een erfelijke aanleg ook beslist een gevolg van leefstijl. Het is dus beslist niet zinloos om te kiezen voor gezonde en gevarieerde voeding.

Gezondheidstips voor iedereen
- Zorg dat u genoeg beweging krijgt. Beweeg vijf tot zeven keer per week matig intensief gedurende een half uur. Uiteraard mag meer ook, maar doe dat dan onder deskundige begeleiding.
- Eet gezond en gevarieerd. Tips kunt u overal vinden.
- Schrijf in een dagboekje war u eet en drinkt. Dat maakt het veel eenvoudiger om bewust te worden van uw leefpatroon.
- Vergeet al die onhaalbare adviezen die in de media komen als de nieuwe manier of snel en probleemloos af te vallen
- Eet altijd met mate en kijk op betrouwbare sites van bijvoorbeeld het voedingscentrum.