Hoewel veel mensen het niet verwachten, komt een drugsverslaving op oudere leeftijd steeds vaker voor. Verslaving in de leeftijdsgroep 60-plus wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd omdat medische zorgverleners de symptomen toeschrijven aan leeftijdsgebonden psychische of lichamelijke problemen. Daarnaast is het een taboe waar niet over gepraat wordt waardoor door zowel de samenleving als een groot deel van de hulpverleners. Vaak zijn vrienden en familie ook erg terughoudend om met oudere patiënten over drugs misbruik en een drugsverslaving te praten. In dit artikel vertellen we meer over drugsverslaving op latere leeftijd en wat men er tegen kunt doen.
Wat zijn de oorzaken van verslaving op oudere leeftijd?
Ouder worden we allemaal. Er is echter een groep mensen die hier vreselijk veel moeite mee hebben en dit erg confronterend vinden. Niet alleen een blik in de spiegel kan voor sommige mensen confronterend zijn ook het gevoel dat het lichaam niet meer wil zoals vroeger kan frustraties oproepen. Daarnaast kan ouder worden gepaard gaan met zorgen, leegte en frustratie. Als deze gevoelens te overweldigend worden, of de persoon in kwestie heeft het gevoel dat er niemand is om over deze gevoelens te kunnen praten, kan het zijn dat verdovende middelen een sterke aantrekkingskracht krijgen. Dit soort middelen worden dan vaak gebruikt om weer even wat zorgelozer door het leven te gaan en alles even te kunnen vergeten. Dat is natuurlijk fijn voor dat moment maar zeer gevaarlijk op de lange termijn.
De gevolgen van een drugsverslaving op latere leeftijd
Een drugsverslaving op latere leeftijd kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de oudere zelf maar ook voor de omgeving en de naasten. Ouderen zullen minder snel hulp zoeken, en zijn meestal erg goed in het verbergen van hun verslaving. Leden van een oudere generatie hebben de neiging een drugsverslaving vaak te zien als een teken van zwakte of gebrek aan karakter. Dat is immers het beeld wat decennialang met de paplepel werd ingegoten. Er is echter substantieel bewijs dat verslaving bijvoorbeeld ook in de genen kan zitten. Wanneer ouderen met een drugsverslaving echter onbehandeld blijven, zijn zij vatbaarder voor een aantal nadelige gevolgen. Denk daarbij aan geheugenverlies, vallen, botbreuken, auto-ongelukken, mentale en emotionele problemen en zelfmoord. Onderzoek heeft aangetoond dat herstel zeer zeker mogelijk is en dat een behandeling even doeltreffend is als voor jongere mensen.
Wat te doen aan een drugverslaving bij ouderen
Om een drugsverslaving bij ouderen aan te pakken moet er niet alleen gekeken worden naar de drugsverslaving zelf maar ook naar de onderliggende oorzaken. Het afkicken van drugs is namelijk maar een deel van de behandeling. Zolang de oorzaak niet weg genomen wordt, kan dat voor een terugval of zelfs een andere verslaving zorgen op den duur. Steun van vrienden, familie of andere dierbaren kan enorm helpen. Daarnaast is een gesprek met de huisarts een goede stap in de juiste richting. Deze kan tips geven of doorverwijzen naar een professional op dit vakgebied. Bij een drugsverslaving op oudere leeftijd is het zaak dat dit snel wordt (h)erkend zodat er op tijd hulp kan worden geboden.