Hart- en vaatziekten zijn in Nederland doodsoorzaak nummer één. Krijgt iemand een hartstilstand, dan bel je uiteraard meteen de hulpdiensten. Totdat deze arriveren, is reanimatie belangrijk. Deze voer je het liefst uit met behulp van een AED, een automatische externe defibrillator. Echter is het dan natuurlijk wel zaak dat je deze feilloos weet te bereiken. En dan ook nog binnen afzienbare tijd. De nabije aanwezigheid van een defibrillator is van het grootste belang, wil je mensenlevens kunnen redden.
De landelijke dekking
Op jaarbasis krijgen in ons land maar liefst tienduizend mensen te maken met een hartstilstand. Aangezien het grootste gedeelte daarvan buiten de muren van een ziekenhuis of andere zorginstelling plaatsvindt, worden er veel reanimaties door burgers en burgerhulpverleners gedaan.
Alhoewel we op de goede weg zijn, is het netwerk aan AED’s in Nederland nog steeds niet dekkend. Voor een gedeelte kan dat ook worden verklaard door de aanwezigheid van defibrillators die niet in het landelijk oproepsysteem zijn opgenomen.
Hoe kun je een AED vinden?
Daarom is het voor zowel bedrijven als winkels, sportverenigingen en andere organisaties van belang om de bij hun aanwezige defibrillator te registreren. Je kunt je AED locatie bij verschillende instanties aanmelden. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis. Deze, maar ook andere instanties beschikken over een app die je op je mobiele telefoon kunt downloaden. Hierin vind je snel waar zich de dichtstbijzijnde defibrillator bevindt. Momenteel zijn er zo’n 20.000 AED’s bij het Rode Kruis geregistreerd.
HartslagNu
Apps van instanties zoals het Rode Kruis vormen een behulpzaam middel in het traceren van AED locaties en daarmee het redden van mensenlevens. De apps komen echter met één nadeel: de databases zijn niet gekoppeld aan de meldkamer van 112. Daarom kun je het beste gebruikmaken van HartslagNu. Deze communiceert wel direct met de hulpdiensten. Wanneer 112 door een omstander wordt gebeld, wordt er vanuit de database van HartslagNu een Whatsapp verstuurd naar alle aangesloten burgerhulpverleners die zich in de nabijheid van het slachtoffer bevinden. In dat bericht wordt ook de dichtstbijzijnde AED vermeld.
De cruciale zes minuten
HartslagNu, die in direct contact staat met de hulpdiensten, stuurt Whatsapp berichten alleen naar degenen die zich in de nabijheid van het slachtoffer vinden. Met nabijheid wordt in dit geval bedoeld: niet verder dan zes minuten van het slachtoffer vandaan. Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat een reanimatie middels AED binnen deze tijd dient plaats te vinden om de overlevingskansen zo veel mogelijk te vergroten. Elke minuut dat de defibrillator niet kan worden toegepast, dalen deze kansen met maar liefst tien procent.
Zelf een AED aanschaffen
Het mag dus duidelijk zijn; des te meer mensen een AED kopen, des te meer mensenlevens er op den duur gered kunnen worden. Je kunt bij verschillende webshops een AED vinden en de specifieke modellen tot in detail met elkaar vergelijken. Het belangrijkste verschil dat er tussen de diverse soorten en merken bestaat, is het verschil tussen volautomatische en halfautomatische AED’s. Bij de laatstgenoemde dien je zelf de knop te bedienen om een elektrische schok toe te dienen. Volautomatische defibrillators doen dat zelf.